Acțiune masivă de vaccinare anti-HPV în școlile din Franța

Acțiune masivă de vaccinare anti-HPV în școlile din Franța

Franța lansează o campanie de vaccinare gratuită a adolescenţilor din toate școlile pentru a eradica papilomavirusul care cauzează anual peste 6.000 de cazuri de cancer în această țară.

O vaccinarea la scară largă „previne multe tipuri de cancer”, a argumentat preşedintele francez Emmanuel Macron, în timp ce rata de acoperire a vaccinării împotriva papilomavirusului în Franţa este una dintre cele mai scăzute din Europa.

Acest virus, care afectează o mare majoritate a persoanelor active sexual, se află la originea diferitelor infecţii ale pielii şi mucoaselor. Dacă papilomavirusul este adesea benign, infecţia poate persista şi poate duce la leziuni precanceroase şi apoi la cancer, relatează AFP.

Din cele 6.000 de cazuri de cancer care ar fi atribuite anual unei astfel de infecţii în Franţa, majoritatea se referă la colul uterin, restul afectând anusul, sfera ORL, vulva, vaginul sau penisul.

Vaccinarea este recomandată fetelor şi băieţilor între 11 şi 14 ani. De asemenea, vaccinarea poate fi făcută până la vârsta de 19 ani şi rămâne posibil până la vârsta de 26 de ani pentru bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi.

Atunci când este făcut înainte de începerea vieţii sexuale, protecţia acordată de vaccin împotriva virusurilor este aproape 100%, susţine OMS.

În Australia, datorită vaccinării, rata persoanelor infectate a scăzut de la 22,7% în 2005-2007 la 1,5% în 2015 în rândul femeilor tinere cu vârsta 18-24 de ani. Studiile preconizează eradicarea cancerului de col uterin în 15 ani.

În Franţa, la sfârşitul anului 2021, 37,4% dintre fetele cu vârsta de 16 ani au primit două doze de vaccin, iar dintre băieţi 6% au primit o doză la 15 ani, potrivit cifrelor oficiale.

În Finlanda, Suedia, Ungaria, Norvegia, Spania sau Regatul Unit, rata de vaccinare la adolescenţi depăşeşte 70%.

Spre deosebire de alte ţări, vaccinarea în Franţa împotriva papilomavirusului se bazează pe o decizie a adolescentului sau a părinţilor săi de a face o programare la medic.

Vaccinul previne aproape 90% din numărul de cazuri de cancer

Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt provocate de virusul HPV (human papilloma virus). Vaccinarea anti-HPV este sigură și poate preveni șase forme de cancer, inclusiv 90% din numărul de cazuri de cancer de col uterin, spun specialiștii. Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit, scutind astfel femeile de imense suferinţe fizice şi psihice.

România se află încă pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin cu un risc de 6,3 ori mai mare. Deşi în unele ţări cancerul de col uterin a fost aproape eradicat datorită campaniilor intense de vaccinare anti HPV, în ţara noastră, acest tip de cancer este principala cauză a mortalităţii prin cancer a femeilor.

Vaccinarea anti-HPV în România

În România, vaccinul anti-HPV se administrează doar la cerere, cu seruri achiziționate de Ministerul Sănătății.

Din septembrie 2021, vaccinarea gratuită anti-HPV din România a fost extinsă la fetele din grupa de vârstă 15-18 ani. Până atunci, vaccinarea anti-HPV se putea face doar la fetele cu vâsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

Comenteaza