Baza sportivă Gheorgheni rămâne închisă. "Poate reuşeşte dom' primar să-mi explice logica"

Baza sportivă Gheorgheni rămâne închisă. "Poate reuşeşte dom' primar să-mi explice logica"

Clujenii au făcut sesizări la primărie şi pe unde au mai putut cu privire la deschiderea Bazei sportive Gheorgheni. De ce? Deoarece în Cluj-Napoca s-au deschis de multă vreme sălile de fitness, unde într-un spaţiu închis se face sport la greu fără mască cu zeci de oameni îngrămădiţi pe aparate. 

Parcurile sunt pline, sălile de fintess la fel, acum se deschid treptat şi bazinele de înot şi ştrandurile, dar Primăria Cluj-Napoca are o explicaţie lungă şi încâlcită cu privire la motivul pentru care Baza sportivă Gheorgheni rămâne cu lacătul pus. 

Clujenii sunt dornici să facă sport în baza modernă din cartierul Gheorgheni. "Am facut o sesizare către neînfricatul nostru primar cum că terenurile de sport din Gheorgheni sunt închise. Cretinismul acestei (in)decizii e absolut evident, în momentul în care sălile de fitness sunt deschise ele fiind spaţii închise. Mi-au dat răspunsul ăsta", ne scrie un clujean pe numărul de WhantsApp al redacţiei. 

"Stimată Doamnă/Stimate Domn,

Sesizarea dumneavoastră cu numărul 326257 / 27.05.2021 a fost închisă având rezoluția: Nefavorabil - Pe perioada stării de urgență și ulterior alertă, activitățile cu programare din Baza sportivă Gheorgheni au rămas închise, întrucât documentele care au reglementat constrângerile specifice acestei situații excepționale au conținut interdicția expresă de desfășurare a activităților sportive-recreative. În Hotărârea de Guvern nr. 636/2021 privind prelungirea stării de alertă (cea în vigoare la acest moment), aceasta apare la Anexa nr. 3 Art.1 alin. 16:

„Se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, după caz, cu ministrul tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sauministrul agriculturii și dezvoltării rurale;”

Din perspectiva reglementărilor specifice, identificăm Ordinul comun MTS 310/2021 –MS 708/2021 care stabilește punerea în aplicare a măsurii. În Anexa cu nr. 2, cea care stabilește regulamentul pentru activități individuale în aer liber, este singura mențiune care generalizează permisiunea de a desfășura activități sportive pentru toți practicanții, însă cu următoarea exprimare exhaustivă a listei de excepții:

„Este permisă practicarea tuturor sporturilor individuale în aer liber, cu asigurarea măsurilor de protecție sanitară a sportivilor. De asemenea, este permisă pentru practicanții tuturor sporturilor pregătirea fizică generală în aer liber (stretching, elemente din școala alergării, exerciții de echilibru și orientare spațială din gimnastică, exerciții cu propria greutate, exerciții de tehnică și tactică individuală prin reprezentare mentală a adversarului sau a unei situații specifice de luptă/joc, execuția tehnică/tactică de tip box cu umbra, exersarea fără minge a tehnicilor de joc etc).

Dubla interdicție relevată ne-a făcut să menținem închise activitățile sportive cu rezervare (sporturi care implică folosirea mingii) pe perioada pandemiei. Raportarea la celelalte Anexe prezente în ordinul de ministru comun nu a fost posibilă întrucât ele iau în vedere criteriile care trebuie îndeplinite pentru practicarea sporturilor de echipă în aer liber și/sau activitățile sportive la interior, „atât în privința activității de pregătire, cât și a celei competiționale”, respectiv „antrenamente colective”, în condițiile în care la Baza sportivă Gheorgheni este vorba strict de activități recreative, fără componenta de antrenament și pregătire a competițiilor și/sau desfășurare de competiții în formă organizată.

Astfel, au fost permise doar activitățile individuale care s-au putut desfășura în limitele legii: alergări, ciclism, role, fitness etc. Vă mulțumim!", este răspunsul primit de clujean de la autorităţi. 

"Poate reuşeste dom' primar să-mi explice logica, că eu funcţionez în alţi parametri", spune clujeanul zăpăcit de răspunsul sofisticat din care nu pricepe de ce dacă „Se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună", totuşi la fitness sau la înot sunt permise aceste activităţi.

Şi nu se pricepe nici de ce dacă "Este permisă practicarea tuturor sporturilor individuale în aer liber, cu asigurarea măsurilor de protecție sanitară a sportivilor. De asemenea, este permisă pentru practicanții tuturor sporturilor pregătirea fizică generală în aer liber", acest lucru nu se aplică şi Bazei sportive. 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza