Amendă record de 1,2 miliarde euro pentru Facebook (Meta). Compania a încălcat regulile cu privire la datele personale

Amendă record de 1,2 miliarde euro pentru Facebook (Meta). Compania a încălcat regulile cu privire la datele personale
| Foto: rafapress - Depositphotos.com

Compania Meta care deţine WhatsApp, Instagram şi Facebook a fost sancţionată cu o amendă record de peste 1 miliard de euro pentru încălcarea reglementărilor UE privind datele personale, potrivit Sky News.
 

Meta a fost sancţionată cu o amendă record de 1,2 miliarde de euro de către autoritatea irlandeză de reglementare în domeniul protecţiei datelor.

Amendă record pentru Facebook - Meta

Este cea mai mare amendă aplicată vreodată pentru încălcarea Regulamentului general privind protecţia datelor.

Meta a fost amendată pentru că a transferat date ale cetăţenilor UE în SUA pentru prelucrare, în ciuda unui verdict din 2020 pronunţat de cea mai înaltă instanţă a UE, care a stabilit că datele nu sunt suficient de bine protejate împotriva agenţiilor de spionaj americane.

Facebook a primit ordin să oprească transferul în cel mult cinci luni. Instagram şi WhatsApp nu fac obiectul ordinului.

Problema durează de un deceniu. În 2013 activistul Max Schrems a iniţiat o acţiune în justiţie împotriva Facebook, aşa cum se numea compania la acea vreme.

Comisia pentru protecţia datelor (DPC) din Irlanda are jurisdicţie asupra Meta, funcţionând efectiv ca autoritate de reglementare a UE în materie de confidenţialitate, întrucât sediul european al Meta se află la Dublin.

Meta: Amenda este nejustificată și inutilă

Meta a declarat că va face apel la decizie şi că nu va exista nicio întrerupere a serviciilor. Reprezentanţii Meta susţin că amenda este „nejustificată şi inutilă".

Înainte de amenda anunţată luni, cea mai mare sancţiune aplicată de autorităţile de reglementare din UE a fost de 746 de milioane de euro pentru Amazon în 2021.

În prezent, se lucrează la un nou pact între UE şi SUA pentru a realiza schimbul de date în condiţii sigure şi legale. Compania Meta a anunţat în aprilie că aşteaptă finalizarea acordului înainte de a înceta transferul actual.

Comenteaza