Bine de știut de la arhitectul șef al Clujului! Cum se înscrie legal o construcție în cartea funciară?

Bine de știut de la arhitectul șef al Clujului! Cum se înscrie legal o construcție în cartea funciară?
| Foto: edirect.e-guvernare.ro

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, oferă tot felul de informații folositoare pe pagina sa de Facebook. De această dată, vorbește despre înscrierea unei construcții în cartea funciară în mod legal.

Potrivit lui Salanță, legal înseamnă mențiunea în cartea funciară a faptului ca e construcției cu acte.

„Ceea ce trebuie menționat este faptul că avem câteva situații posibile și anume:

1. Construcții realizate (cu sau fără autorizație de construire) înainte de august 2001 - Acestea se înscriu în cartea funciară în baza unei documentații cadastrale și a certificatului fiscal care să ateste plata impozitelor și faptul că au fost edificate înainte de august 2001; n.b. - unele oficii de cadastru solicită si un certificat de atestare a edificării construcției.

2. Construcții realizate (cu autorizație de construire) după august 2001 și până în prezent - Acestea se înscriu în cartea funciară în baza unei documentații cadastrale și a unui certificat de atestare a edificarii construcției eliberat de către emitentul autorizației de construire (primăria sau consiliul județean);

3. Construcțiile finalizate (fără autorizație de construire) în intervalul august 2001 și până în urma cu 3 ani de zile - pentru aceste construcții legea prevede prescriptia sancțiunii contravenționale dacă sunt finalizate, însă inscrierea în cartea funciară se realizează prin obținerea unei autorizații de construire pentru intrarea în legalitate și a certificatului de atestare a edificarii construcției.

4. Construcții nefinalizate (realizate fără autorizație de construcție) sau construcții finalizate în ultimii 3 ani - pentru aceste construcții legea prevede aplicarea sancțiunii contravenționale (între 1.000 de lei si 100.000 de lei) iar inscrierea în cartea funciară se realizează după obținerea unei autorizații de construire pentru intrarea în legalitate, finalizarea lucrărilor (in cazul celor nefinalizate) și obținerea certificatului de atestare a edificarii construcției.

În toate cazurile în care construcțiile sunt realizate fără autorizație de construire este de subliniat faptul ca emiterea autorizației de construire se poate face doar dacă sunt respectare reglementările urbanistice aprobate în zonă precum: situarea în intravilan, suprafața minimă a parcelei, lățimea parcelei, acces, înălțimea construcției, distanțele față de limitele de proprietate, volumul si aspectul exterior, cromatică, materiale, s.a.). Emiterea autorizației de construire pentru întrarea in legalitate poate fi condiționată de desființări parțiale, modificare construcție pentru încadrarea in regulamentul de urbanism.

Pentru a evita neplăceri ulterioare - sfatul meu este să construiți doar cu autorizație de construire și să achiziționați doar construcții înscrise în cartea funciară "cu acte" sau care au autorizație de construire.

* construcțiile care figurează notate în cartea funciară drept construcții fără acte se înscriu ca și construcții cu acte urmând pașii de la pct. 3 și 4”, a transmis arhitectul șef al județului Cluj.

Comenteaza