Foto Campania „Albastru pentru autism” ajunge la Cluj

Campania „Albastru pentru autism” ajunge la Cluj
| Foto: Facebook / Primăria Cluj-Napoca

„Albastru pentru autism 2023” vine la Cluj cu activități pentru copii: dans, muzică, teatru și multe alte surprize.

Ziua Mondială a Conștientizării Autismului se celebrează în fiecare an pe 2 aprilie. Organizațiile din toată lumea care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția oamenilor asupra afecțiunii care atinge un număr mare de persoane la nivel global.

"Campania din acest an, promovată la nivel european de către Autism Europe și preluată la nivel național de rețeaua de advocacy Fedra (Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist), se desfășoară sub sloganul „Facem pași spre o societate incluzivă pentru persoanele cu autism”, a anunțat Primăria Cluj-Napoca.

Programul evenimentului: 

  • 31 Martie 2023: Ziua Porților Deschise la sediul Centrului de zi AAT. Prezentarea programului „Vreau să fiu independent!”, program pilot de educație nonformală - ateliere vocaționale pentru tineri cu autism și alte întârzieri în dezvoltare.
  • 1 - 3 Aprilie 2023: Iluminarea în albastru a Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.
  • 2 aprilie 2023 - „Albastru pentru Autism 2023!” la Cluj-Napoca. „Marșul Conștientizării’’ ce va avea loc între orele 14:00-15:00, cu plecare de la Teatrul Național, cu punct de sosire Casino-ul din Parcul Central. Clujenii interesați își pot arăta solidaritatea cu persoanele cu autism din comunitate. Pentru publicul larg, în intervalul 15:00-19:00 sunt pregătite activități de conștientizare, dar și atractive pentru copii: muzică, mișcare, dans, teatru, personaje de poveste, concert trupa Modiwo alături de tinerii ambasadori ai Autism Transilvania, iar la final lansare de baloane albastre cu heliu.

Campania „Albastru pentru autism” vine la Cluj-Napoca de Ziua Mondială a Conștientizării Autismului. Care este programul evenimentului

Asociația Autism Transilvania

Asociația Autism Transilvania (AAT) este o organizație nonguvernamentală înființată în anul 2006 de câțiva părinți care au sperat și speră în continuare că toți copiii au șanse să își atingă potențialul maxim, dacă au acces la servicii specializate.

Misiunea acestei asociații este de a îmbunătății condițiile de viață şi adaptabilitate socială a copiilor care suferă de autism și creşterii calităţii acestora și a familiilor lor.

Tulburarea de spectru autist (TSA), sau autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează comunicarea socială și interacțiunea unei persoane. De asemenea, persoanele cu TSA, au comportamente repetitive, interese și activități limitate. Aceste caracteristici se încadrează într-un "spectru " care variază de la o afectare ușoară până la una severă. Tulburarea devine evidentă în primii 3 ani de viaţă, cauzele fiind necunoscute, potrivit celor de la Asociația Autism Transilvania.

În echipa acestei asociații se numără și psihologi, psihopedagogi, logopezi, muzicolog și asistenți sociali. De asemenea sunt mulți voluntari care beneficiază de o coordonare atentă. 

Comenteaza