Cum ar fi rezolvat Alin Tișe greva din Educație dacă ar fi fost premier: „Aș fi făcut ceea ce s-a făcut cu medicii”

Cum ar fi rezolvat Alin Tișe greva din Educație dacă ar fi fost premier: „Aș fi făcut ceea ce s-a făcut cu medicii”
| Foto: Facebook.com/AlinTise

Greva generală din învățământ continuă după ce liderii de sindicat care au ieșit, marți, de la discuțiile purtate la Guvern cu premierul Nicolae Ciucă, spun că nu s-a schimbat nimic.

Președintele Consiliului Județean Cluj susține că el ar accepta cerințele profesorilor și ar mări salariile, chiar dacă acest lucru ar însemna sacrificarea altui capitol bugetar.

Dacă eram ministru, aș fi făcut ceea ce a făcut guvernarea la un moment dat cu medicii. S-au găsit resurse astfel încât medicii, astăzi, chiar dacă nu toți au salarii bune, de la un nivel în sus de performanță și de vechime să aibă salarii decente. Aș fi făcut același sistem, cu riscul de a afecta anumite alte capitole bugetare, aș fi dat profesorilor ceea ce cer și aș fi sacrificat alt capitol bugetar.

Întotdeauna când iei de undeva și dai altundeva mai mult, trebuie sacrificat ceva. Consider că sistemul de învățământ merită și e necesar să îl finanțăm, pentru că o societate fără învățământ este supusă pieirii și singura investiție fără faliment este învățământul.

Din punctul meu de vedere, aș fi găsit soluții pentru a da acești bani, sacrificând din buget un alt capitol. Nivelul învățământului, așa cum aud și se vorbește, scade mereu și trebuie să intervină statul și să facă ceva și asta nu poți decât având profesori motivați. Dacă nu ai profesori motivați, în mod evident nu pot transmite copiilor motivați”, a afirmat, la un post de radio local, Alin Tișe.

Liderul forului administrativ județean a mai vorbit și despre situația profesorilor debutanți și despre modul în care ar trebui aceștia păstrați în sistem.

„Unii vor spune că profesorii universitari au salarii mari, de acord, dar profesorii universitari sunt la apogeul carierei, după o activitate de zeci de ani ajung la asemenea salarii. Hai să vedem situația celor care sunt la început, degeaba la 60 de ani are zeci de mii de lei salarii, vorbim de profesorii care ies din facultate și trebuie menținuți în sistem. Cum îl menții în sistem, cum îl convingi să rămână profesor și să nu meargă la un patron cu trei clase care îl umilește? Prin faptul că îi dai un salariu bun îl menții în sistem. Sunt lucruri pe care această țară va trebui să le facă, nu știu când le va face, dar și eu mă gândesc ce fel de țară rămâne după noi copiilor noștri”, a conchis Tișe.

Peste 5.000 de profesori clujeni au protestat, marți, în Piața Unirii din municipiul Cluj-Napoca, în cea de-a șaptea zi de grevă generală.

Comenteaza