DEZBATERE PUBLICA Science Campus Cluj din Lomb. Va fi amplasat în vecinătatea clădirilor Cluj Innovation Park

DEZBATERE PUBLICA Science Campus Cluj din Lomb. Va fi amplasat în vecinătatea clădirilor Cluj Innovation Park

Primăria Municipiului Cluj-Napoca publică spre informarea și consultarea publicului propunerea preliminară PUZ - Science Campus Cluj.

Documentele pot fi consultate pe site-ul instituției: https://primariaclujnapoca.ro/.../informarea-si.../, la secțiunea 2. Documentații de urbanism supuse consultării publice în etapa elaborării propunerilor. În perioada 14 decembrie – 6 ianuarie 2023 publicul interesat are posibilitatea de a transmite propuneri, sugestii și observații cu privire la propunerea PUZ pe adresa de e-mail registratura@primariaclujnapoca.ro sau la sediul Primăriei, Calea Moților nr.7.

Concursul de soluții pentru viitorul Science Campus din cartierul Lomb, un complex de cercetare, dezvoltare și inovare, realizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, a fost câștigat de S.C. KXL STUDIO S.R.L., contractul având o valoare de estimată la nivelul sumei de 12.816.292,5 lei. Arhitectul Andrei Lucian Nistor este autorul principal al proiectului, arh. Alexandru Grindeanu coautor, iar colaboratori sunt arh. Roxana Nistor, arh. Corina Cigoeanu, arh. Andreea Netejoru, arh. Oana Crăciun și arh. Ștefan Tănase. De asemenea, colaboratori pe specialități sunt urb. Iulia Sabău, urb. Diana Constandache, urb. Vlad Nour, ing. Alina – Mihaela Păun.

"Dacă ar fi de găsit o titulatură pentru acest proiect, aceasta ar fi probabil “Grădina Amfiteatru”, aceasta datorită generozității spațiului public ce deservește la niveluri diferite ansamblul, pe de o parte clădirea CLAS, pe de alta parte clădirea Facultății de Matematică, unificate de grădina amfiteatru. Juriul a apreciat structura rațională cardo/decumani a strategiei relaționată la peisajul existent, orientarea corectă a spațiului public ascendent pe direcția est-vest privind către peisaj. Spațiul public este astfel un dispozitiv topologic cu valențe deopotrivă simbolice și ecologice. A fost apreciată de asemenea claritatea strategiei de ocupare a parcelei, potențialul de a fi edificată în etape clare. Definiția spațiului public longitudinal ascendent coordonat cu menirea și caracterul clădirilor de pe parcursul său presupun o tranziție judicioasă de la un caracter foarte public în zona de acces în holul clădirii CLAS până la caracterul semi-public în zona clădirii Facultății de Matematică, cap de perspectivă elevat orientat către est. A fost apreciat sentimentul de urbanitate împletit cu cel specific al unei grădini topologice. Toate clădirile care compun ansamblul sunt ușor accesibile, existând o varietate de spații exterioare ce pot servi ca spații de evenimente și expunere exterioare cu valențe dedicate culturii și științelor naturii. Juriul a apreciat echilibrul dintre poziționarea și gabaritele volumelor precum și relaționarea acestora față de clădirea existentă a CREIC împreună cu vederile și conexiunile cu contextul natural înconjurător, cu direcțiile cardinale și cu decupajele ce permit momente de însorire asupra spațiului public" - aprecierea juriului.

Science Campus în Cluj-Napoca

Viitorul campus va fi amplasat în vecinătatea clădirilor Cluj Innovation Park și se va întinde pe o suprafață de 6,48 hectare, din care o suprafață de 3,48 hectare îi va reveni Primăriei pentru realizarea unui Science Center, precum și a unei piețe urbane și terenuri de sport, iar o suprafață de 3 hectare îi va reveni Universității Babeș-Bolyai pentru realizarea unui ansamblu complex de cercetare-dezvoltare-inovare, în forma specializării inteligente InfoBioNano4Health, incluzând și sediul Facultății de Matematică și Informatică, alături de un cămin studențesc.

În intervenția sa la evenimentul de anunțare a câștigătorilor concursului de soluții, Primarul Emil Boc a spus că a discutat despre campus și la Summit-ul pe tema educației și inovării de la Bruxelles.

"Acest Science Campus este considerat un model de bună practică, pe de o parte de colaborare între mediul academic și administrația publică locală, pe de altă parte, un model de susținere a inovării, a cercetării și a dimensiunii care unește lumea învățării cu lumea practicii, în acest spațiu european al educației pe care cu toții ni-l dorim puternic. Pe lângă faptul că universitatea pe care am menționat-o a stârnit aprecieri în mintea participanților, pentru că Universitatea Babeș-Bolyai este o universitate de referință la nivel european, aș vrea să îl felicit pe domnul rector pentru viziunea și proiectul pe care le are, pentru realizarea acestui centru", a transmis primarul Emil Boc.

"Universitatea Babeș-Bolyai este o universitatea serioasă, în sensul că noi facem diferențe între ce am dori și ce putem să facem și încercăm să mergem înainte cu ce putem să facem. (...) Luăm foarte în serios toate cele trei misiuni academice pe care le avem: educație, cercetare, relația cu societatea. Suntem cea mai mare comunitate academică a țării, cu tradiția cea mai veche și una dintre cele mai bune, la nivel global, în ultimii șapte ani, pe primul loc în ratingurile internaționale dintre universitățile din România. Am vrut să punem cap la cap aceste avantaje pe care le avem, pentru a genera un avantaj competitiv, pentru Cluj în Transilvania, pentru Transilvania în România, pentru țară la nivel internațional. Am considerat că pe componeneta de InfoBioNano4 Health putem face ceva. (...) Am venit cu această idee nu doar pentru că vrem, dar știm că și putem. E greu să te dezvolți în Cluj, orașul a ajuns la un punct maxim de dezvoltare, Clujul trebuie să se dezvolte dincolo de dealuri, iar Cluj Innovation Park este o astfel de zonă. Am aflat că primăria dorește să facă ceva similar acolo și cred că fără concentrarea resurselor între actorii academici și autorități publice și firme, nu o să putem fi competitivi la nivel internațional. (...) După ce acest proiect va începe să capete formă, toți ceilați actori academici sunt bineveniți. Nu îl văd izolat de restul mediului academic", a spus prof. Daniel David, rectorul UBB.

Comenteaza