Ușurare pentru românii cu rate legate de ROBOR

Ușurare pentru românii cu rate legate de ROBOR
| Foto: activenews.ro

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 7,04% pe an, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

 

Ultima dată când indicele a avut o valoare apropiată a fost pe 14 iulie 2022, când era la nivelul de 7,05%. ROBOR la 3 luni este pe un trend descrescător după valoarea record de 8,21% atinsă pe 27 octombrie 2022 - maximul ultimilor 12 ani. Astfel, după recordul din toamnă, ROBOR a început să scadă, procesul fiind intercalat cu perioade scurte de stagnare, dar ferit de creșteri.

Astfel, indicele e la un pas să coboare sub pragul de 7%, situație nemaîntâlnită din vara lui 2022. În prima zi a anului când a fost publicat, 3 ianuarie, ROBOR la 3 luni avea o valoare de 7,56% pe an și în doar o lună și jumătate a scăzut cu peste jumătate de punct procentual. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la nivelul de 7,39% pe an, în timp ce ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,75% pe an.

 

Comenteaza