Update Video Foto ANPC a dat amenzi de peste 100.000 lei în Cluj. Mai multe locuri închise temporar

ANPC a amendat 7 operatori economici din Cluj cu 117.000 de lei pentru mai multe nereguli. Protecția Consumatorilor a închis temporar câteva locații.

În săptămâna 22-26.05.2023, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj a continuat acțiunile de control la operatorii economici care prestează servicii de alimentație publică, pentru cercetarea unor reclamații şi în cadrul tematicilor regionale, potrivit unui comunicat de presă.

Operatorii economici care au fost sancționați (conform comunicatului ANPC):

  • SC Evimeria Cos SRL (restaurant grecesc)
  • SC Sattva SRL (resturant Tokio, verificare măsuri)
  • SC Nousias Food SRL (El Greco)
  • SC Migos Bondoa SRL (Mama Manu Mănăștur)
  • SC Alex &Eduard BAR SRL (Apahida)
  • SC Lunch Box Srl (b-dul) Muncii
  • SC Select Quality Food SRL (Big Belly).

UPDATE/ACTUALIZARE - Drept la replică Big Belly (SELECT QUALITY FOOD SRL):

SELECT QUALITY FOOD SRL (Big Belly) afirmă într-un drept la replică faptul că NU a fost sancționat cu închiderea unității în urma controalelor ANPC Cluj desfășurate în perioada 22-26.05.2023.

„Din formularea titlului articolului și a modului de prezentare a conținutului acestuia, dublat de lipsa de disociere a operatorilor economici în raport de neregulile identificate la fiecare dintre aceștia, cititorul mediu, reține că subscrisa SELECT QUALITY FOOD SRL recunoscută sub marca Big Belly, ar fi avut punctul de lucru închis și ar fi suferit sancțiuni mai grave decât cele reale aplicate.

În fapt din conținutul procesului-verbal de constatatre a contravenției, nr. 1090185, din data de 26.05.2023; întocmit de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC – n. red.), NU REZULTĂ închiderea activității subscrisei SELECT QUALITY FOOD SRL (Big Belly - n. red.).

Singurele mențiuni care au fost remarcate în procesul-verbal întocmit au făcut referire la identificarea de către ANPC a unor produse precum doze de băutură carbogazoasă ambalate, care au fost depozitate pe podea, în condițiile în care la momentul controlului, subscrisa demaram procedura aprovizionării, fiind în procesul de mutare a produselor achiziționate în frigiderele destinate a acestora.

Clienții subscrisei citind articolul de presă, în raport de modul ambiguu de redactare a titlului articolului publicat, dublat de lipsa disocierii faptelor reținute de ANPC în momentul controlului pentru fiecare dintre operatorii economici menționați mai sus, au înțeles că punctul de lucru al subscrisei a fost închis, dovada fiind nenumărate apeluri primite la punctul de lucru către și direct de reprezentanții societății și personalul Big Belly de la clienți imediat după publicarea articolului care și-au manifestat îngrijorarea legată de posibile probleme de calitate și siguranță alimentată ale produselor servite la locație sau comandate și livrate acestora de către Big Belly”, au transmis reprezentanții SELECT QUALITY FOOD SRL (cunoscută sub marca Big Belly) într-un drept la replică transmis Ziua de Cluj.

Verificările s-au derulat în cadrul campaniei Academia Comisarilor - în care sunt implicați tinerii noștri colegi - și au urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu, potrivit unui comunicat oficial ANPC.

Neregulile găsite de Protecția Consumatorilor Cluj

Conform comunicatului ANPC, în urma acțiunilor, comisarii CJPC Cluj au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează:

  • folosirea unor produse și preparate cu data limită de consum depășită sau pentru care nu se putea stabili încadrarea în aceasta
  • modificarea stării termice a produselor sau neasigurarea temperaturilor de depozitare a preparatelor înscrise de producător
  • folosirea unor preparate fără elemente de identificare-caracterizare
  • folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu praf în exces, rugină și chedere neigienizate
  • utilizarea unor vitrine frigorifice destinate băuturilor răcoritoare, pentru depozitarea preparatelor culinare sau a materiilor prime
  • utilizarea veselei neprofesionale, din plastic și a ustensilor de lucru cu mânere de lemn sau plastic
  • depozitarea direct pe paviment a băuturilor răcoritoare sau apei plate și minerale
  • existența unor pardoseli insalubre
  • folosirea unor coșuri/tomberoane de reziduuri fără capace, în zona de preparare
  • prezența muștelor în blocul alimentar
  • folosirea unor produse cu arsuri de congelare.

Amenzi de peste 100.000 lei și câteva locații închise temporar în Cluj

Ținând cont de neregulile constatate, echipele de control au aplicat 19 sancţiuni – 3 avertismente şi 16 amenzi contravenționale în cuantum de 117.000 lei.

Totodată, au fost dispuse măsurile complementare de:

  • oprire definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de 8.000 de lei
  • oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor în cazul a 4 operatori economici (ANPC nu menționează în comunicat cei patru operatori economici cărora le-a fost oprită temporar activitatea, ci doar operatorii economici care și-au reluat activitatea).

Companiile au remediat cu celeritate deficiențele, astfel încât la recontrolul desfășurat în urma solicitării scrise depuse de operatorii economici, comisarii clujeni au constatat aducerea la îndeplinire a măsurilor (ultimii doi operatori economici SC Nousias Food SRL și SC Alex & Eduard Bar SRL şi-au reluat activitatea în data de 29.05.2023) .

Comisarii CJPC Cluj vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare.

Aspectele invocate în cadrul acestui comunicat sunt ilustrate cu imagini realizate atât în timpul controlului inițial, cât și după remedierea deficiențelor.

loading...
Comenteaza