Greva din școli continuă! Protest MASIV și în Capitală, după cel de la Cluj. Sunt așteptați 20.000 de participanți

Greva din școli continuă! Protest MASIV și în Capitală, după cel de la Cluj. Sunt așteptați 20.000 de participanți
| Foto: zcj.ro

Angajații din Învățământ protestează vineri, 9 iunie, în București, în cea de-a 12-a zi de grevă generală. Mitingul începe în Piața Victoriei, după care protestatarii se vor deplasa către Palatul Cotroceni.

Manifestația vine după ce săptămâna aceasta au avut loc mai multe proteste în țară.

Ieri, la Cluj-Napoca, cadrele didactice și ceilalți angajați din Învățământ au organizat un marș de protest în centrul orașului (detalii aici), la care au participat peste 4.000 de persoane. Profesorilor li s-au alăturat și părinți și elevi clujeni, veniți în Piața Unirii să îi susțină pe dascăli.

Joi, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat a fost adoptată declarația privind politica de salarizare a personalului din învățământ. Aceasta a afirmat și că publicarea unei declarații în Monitorul Oficial „răspunde cerinței sindicatelor de a avea un act normativ publicat în Monitorul Oficial”

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, a precizat pentru Edupedu.ro că documentul publicat joi în Monitorul Oficial, „are valoarea unei declarații făcute de patru politicieni, care s-ar putea ca de săptămâna viitoare să nu mai fie niciunul dintre ei în funcție”.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „nu poate stabili niciun ministru ce este acceptabil pentru ei (angajații din Învățământ – n.red). Nu poate stabili niciun premier dacă ceea ce apare în memorandumul respectiv se ridică la înălțimea așteptărilor colegilor noștri.”

Liderul sindical din educație Marius Nistor a anunțat, miercuri, că un nou protest urmează să fie organizat la București, protest pentru care sindicatele au depus o cerere la Primăria Capitalei. Nistor a mai spus că la protest vor veni circa 20.000 de participanți. El a anunțat că greva profesorilor va continua până când guvernul va da garanții legate de noua grilă de salarizare și salariul debutanților.

Comenteaza