Foto „Gustă cu atenție. Bucură-te de moment", în liceele din Cluj. Elevii învață să fie atenți la alimentele pe care le cumpără

Elevii din clasele a IX-a, a X-a și a XI de la liceele din Cluj și alte județe din România vor învăța la ce să fie atenți în momentul în care doresc să achiziționeze un produs alimentar.

5.000 de liceeni din județele Iași, Cluj și Mureș și 3.000 de elevi din liceele din București vor participa la cea de-a treia ediție a programului „Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”. În cadrul acesteia, elevii claselor a IX-a, a X-a și a XI-a vor învăța să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase, să mănânce conștient și să se bucure de aceste momente, dar și să fie atenți la citirea etichetelor atunci când aleg o gustare, potrivit unui comunicat transmis ZIUA DE CLUJ.

Programul este derulat de Asociația Sută la Sută Românesc, în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Inspectoratele Școlare Județene Iași, Cluj și Mureș, Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) și este susținut de compania Mondelēz International, lider pe piața globală a gustărilor. Ediția a treia se desfășoară în perioada decembrie 2022-iunie 2023.

În cadrul programului, elevii, alături de diriginții și directorii liceelor, participă la o serie de workshop-uri pe teme de nutriție, mâncat conștient, psihologie, organizare, planificare și comunicare, susținute de o echipă de specialiști.

Startul celei de-a treia ediții a fost dat în București săptămâna trecută, când 270 elevi și 24 cadre didactice de la clasele liceelor A.D.Xenopol și Decebal au învățat despre ce înseamnă să mănânce cu intenție și atenție, savurând momentele și cum să își adapteze obiceiurile alimentare la stilul lor de viață.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) are ca obiectiv nu doar controlul și supravegherea pieței, ci și educarea și informarea consumatorilor, de orice vârstă, asupra drepturilor pe care le au conform legii, dar și asupra situațiilor concrete cu care se pot confrunta în practică. În acest context, ANPC este un susținător activ și de tradiție al demersurilor societății civile de educare și conștientizare, în mod deosebit al tinerei generații, astfel încât, în urma acestor campanii sau acțiuni, consumatorul român să devină din ce în ce mai informat, în ceea ce privește produsele sau serviciile pe care dorește să le achiziționeze. Filozofia instituției de a sprijini eforturile promovării unei alimentații sănătoase, a educării tinerilor în spiritul acestor obiceiuri benefice pentru sănătatea lor, se află în deplină concordanță cu principiile după care a fost conceput Programul „Gustă cu atenție. Bucură-te de moment", a cărui organizare o salutăm - Horia Constantinescu, Președinte ANPC.

Dr. Laura Davidescu, medic specialist în Igienă Școlară, master în Nutriție și Siguranță Alimentară, a declarat: „Recentele întâlniri cu elevii de la cele două licee bucureștene m-au adus față în față cu un număr mare de adolescenți care mănâncă dezordonat, uită să bea apă, confundă gustările cu mesele principale. Însă majoritatea sunt preocupați de starea lor de sănătate și avizi să afle informații despre cum ar trebui să mănânce pentru a arăta și a se simți bine, pentru a face performanță sportivă și intelectuală și pentru a trăi sănătos. Au recepționat cu mare interes informațiile din domeniul nutriției și sper să le utilizeze cât mai mult de-acum încolo”.

Dana Dobrescu, Manager Corporate & Government Affairs România, în cadrul Mondelēz International a declarat: „Compania noastră oferă gustarea potrivită, la momentul potrivit, fabricată în mod responsabil. Este important să avem un dialog cu adolescenții despre ce înseamnă acest lucru și despre cum pot integra obiceiul de a lua gustări într-un stil de viață sănătos. Studiile noastre arată că din ce în ce mai mulți tineri înlocuiesc mesele principale cu gustări, astfel că snackurile contribuie din ce în ce mai mult la sănătatea și starea de bine a oamenilor”.

În cadrul primelor două ediții, derulate în perioada 2020–2022, 5.688 de elevi alături de 199 de cadre didactice din 30 de licee din București și județele Sibiu, Alba și Brașov au participat la workshop-uri și la întâlniri online și au aflat despre mâncatul conștient și obiceiul de a lua gustări mai sănătoase.

Echipa proiectului este formată din Lidia Feher, coordonator proiect, Lidia Bădilă, coordonator regional al programului, Dana Dobrescu, Manager Corporate & Government Affairs România, Mondelēz International și mentor în domeniul Mindful snacking, Florentina Baloș-Cioropină, ambasadorul proiectului din partea Asociației Sută la Sută Românesc, inspectori ANPC, Dr. Laura Davidescu, medic specialist în Igienă Școlară, master în Nutriție și Siguranță Alimentară și consilier Metabolic Balance, Mădălina Preda, Professional Organizer | Chronic Disorganization Specialist® CVOP™️ | Time Management and Productivity Specialist | Speaker, Iulia Avădănii, psiholog, dezvoltare personală pentru tineri, Anca Ghinea - creator, Cosmin Natanticu și Jean Gavril, guest stars, Liviana Tane, scriitor, editor, consultant scriere creativă.

Despre Asociația Sută la Sută Românesc

Asociația Sută la Sută Românesc sprijină valorile și cultura românească și recunoaște rolul tinerilor în acea societate complet dezirabilă. Asociația Sută la Sută Românesc are convingerea că este important ca tinerii să fie expuși în mod consecvent la conținut educațional de înaltă calitate, conturat cu grijă și respect față de tânăra generație, considerând în același timp că această convingere creează responsabilitate și angajament. În acest context, își propune să dezvolte și să creeze proiecte relevante pentru tânăra generație.

Pentru mai multe despre proiect și despre întreaga echipă de implementare accesați:

https://mindfulsnacking.ro/
https://www.instagram.com/gusta_cu_atentie/
https://www.facebook.com/gustacuatentie

Comenteaza