Foto Canalul Morii din Cluj-Napoca: Pe firul apei, înapoi, în 1558

Canalul Morii este străbătut zilnic de un număr impresionant de persoane, însă puțini sunt cei care îi cunosc povestea, care a început acum 465 de ani. 

Canalul Morii sau Canalul Morilor din Cluj-Napoca (în maghiară Malomárok) este un canal artificial, o ramură a Someșului Mic care curge aproximativ paralel cu acesta pe o distanță de 7,2 km. 

Conform unui document din 1558, consiliul orașului ar fi ordonat săparea unui canal pentru a igienizarea râului Someș în oraș. Prima atestare a barajului de la începutul canalului lângă Mănăștur datează din secolul al XVI-lea.

Acesta a fost folosit pentru a controla cantitatea de apă eliberată în Canalul Morii, care era suficientă pentru a face să funcționeze morile de făină de pe malurile Canalului.

Un baraj nou, mai înalt, a fost construit la sfârșitul anilor 1970, după care debitul de apă în șanțul morii a fost aproape inexistent. Niciuna dintre morile de pe canal nu mai există în prezent.

Acesta se desprinde din Someș la marginea părții vestice a orașului şi curge pe toată lungimea străzilor Cardinal Iuliu Hossu și Andrei Șaguna, apoi străpunge cartierele Mărăști și Bulgaria, unde se se reîntâlnește în cele din urmă cu Someşul.

Din nefericire, Canalul Morii a început să se degradeze treptat din anii 1980 până în prezent, exceptând zona străzii pietonale Andrei Șaguna, iar Canalul Morii şi-a pierdut valoarea urbanistică şi estetică, devenind adesea un curs de apă cu aspect neplăcut şi miros greu şi din cauza debitului foarte mic, pe fundul canalului se depune mîl.

Totuşi, frumusețea zonei Șaguna este aparte şi pare să aibă inclusiv potențial turistic, aşa cum se observă în fotografiile recente. 

Comenteaza