Foto Președinta Ungariei promovează imnul Ținutului Secuiesc în Transilvania: „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”/ Reacția MAE

Katalin Novák, preşedinta Ungariei a fost prezentă sâmbătă la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc. Ulterior, aceasta a publicat un material video de la eveniment, cu imnul Ținutului Secuiesc. Ministerul Afacerilor de Externe al României a reacționat duminică seară la mesajele acesteia. 

Cel mai mare pelerinaj din Europa, are loc an de an în inima Transilvaniei și are o istorie de peste 450 de ani. Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a afirmat că se aşteaptă ca la pelerinaj să participe peste 300.000 de persoane şi i-a îndemnat pe pelerini să aibă grijă unii de alţii. La pelerinaj a participat și Katalin Novák, preşedinta Ungariei.

Aceasta a publicat un material video de la eveniment, cu imnul Ținutului Secuiesc. "O mamă este fericită când familia ei este împreună" s-a spus astăzi în predică. În mod similar, ca șef de stat este întotdeauna înălțător să vezi că națiunea este împreună, așa cum am putea experimenta această unitate națională aici. La revedere. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe unguri!", a transmis Katalin Novák la sărbătoarea din România. 

Clipul postat de preşedinta Ungariei este însoțit de un mesaj, un vers al cântecului, care face trimitere la Transilvania. „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”. Postarea a stârnit o reacție a Ministerul Afacerilor de Externe Român.  

”MAE dezaprobă ferm afirmațiile acesteia și susține că i-a transmis liderului de la Budapesta că „astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări.

MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, a reacționat MAE. 

Comenteaza