Condițiile în care cuplurile sau femeile singure vor putea primi 15.000 de lei pentru fertilizare in vitro

Condițiile în care cuplurile sau femeile singure vor putea primi 15.000 de lei pentru fertilizare in vitro
| Foto: gds.ro

Ajutorul de 15.000 de lei pentru cuplurile sau femeile singure infertile cu vârsta între 20 și 45 de ani care vor să facă fertilizare in vitro - FIV va fi acordat în două tranșe, pe principiul “primul venit, primul servit”, în ordinea transmiterii dosarelor, conform regulamentului programului pentru creșterea natalității, care a fost pus în dezbatere publică.

Se pot înscrie în acest program doar cuplurile și femeile care se luptă cu infertilitatea, cu domiciliul în România și care vor desfășura procedurile pentru obținerea unei sarcini într-un spital public sau o clinică privată acreditată din țara noastră.

Cine poate aplica pentru ajutorul de 15.000 de lei. Ce trebuie să conțină dosarul

Pentru ajutorul de 15.000 de lei vor putea aplica femeile cu vârsta între 20 și 45 de ani, care au indicație pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist.

Dosarul trebuie să conțină:

o cerere tip;
copii ale actelor de identitate;
o declarație pe proprie răspundere;
documentul care conține dovada infertilității și indicația medicală pentru FIV;
adeverința care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate;
un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Solicitanții vor depune online dosarul complet, la momentul la care Ministerul Familiei va anunța că au început înscrierile, la adresa cresterenatalitate@mfamilie.gov.ro. Persoanele care nu pot trimite online documente le pot depune fizic la sediul Ministerului Familiei.

 
Cum se acordă banii

Sprijinul financiar de 15.000 de lei se va acorda în două tranșe, sub forma unui voucher electronic - card, în valoare de 5.000 de lei și a unui voucher pe hârtie, în valoare de 10.000 de lei. Cardul poate fi folosit pentru achiziția tratamentului indicat de specialistul în infertilitate, din farmaciile înscrise în program, iar voucherul va fi folosit doar pentru procedura de fertilizare, în clinicile acreditate, în cazul femeilor care au avut un rezultat pozitiv în prima etapă.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, care a anunțat miercuri punerea în dezbatere publică a regumentului acestui program, spune că sprijinul financiar va fi acordat pe principiul “primul venit, primul servit”, în ordinea transmiterii dosarelor.

Conform acesteia, până la finalul anului există fonduri pentru 2.500 de ajutoare, iar de anul viitor vor fi decontate 10.000 astfel de proceduri.

Regulamentul proiectului poate fi consultat aici

Comenteaza