Se mai face modernizarea de la Expo Transilvania? Primăria Cluj ar putea da 7.3 mil. euro unui imobiliar ce vroia să ridice acolo mall, dar e fost refuzat

Se mai face modernizarea de la Expo Transilvania? Primăria Cluj ar putea da 7.3 mil. euro unui imobiliar ce vroia să ridice acolo mall, dar e fost refuzat

Primăria Cluj Napoca ar putea să plătească peste 7,3 milioane de euro firmei imobiliare Nervia Center, pentru că nu a permis societății să edifice un mall lângă Expo Transilvania. Primarul Emil Boc spune că cere diminuarea sumei în instanță.

"Va fi un proiect în interes public, nu în interes privat. Acolo, investitorii aceia au vrut să facă și pe spațiul verde, care era dintotdeauana în PUG spațiu verde, blocuri de 14 etaje. Instanța le-a dat un mic câștig de cauză, dar nu e definitiv, mai avem cale de atac, să diminuăm această valoare. Pur și simplu, ei nu au respectat ceea ce s-au angajat să facă. Ei au vrut să construiască pe toate hectarele de teren de spațiu verde de acolo, nu doar pe fâșia concesionată de primărie. Aici e o bătălie juridică. Contestăm suma în instanță, pentru că trebuie să se returneze cât au invesit ei în decursul anilor. Contestăm unde sunt abuzuri grosolane", a declarat Emil Boc, la un post de radio local. 

Administrația Boc a concesionat firmei terenul pentru edificarea proiectului imobiliar, dar ulterior a interzis construcția proiectului. Reprezentanții firmei au deschis un proces, iar Tribunalul Comercial Cluj a dat pe fond o soluție prin care obligă administrația locală la plata unor daune consistente.

”Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta Nervia Center SRL în contradictoriu cu pârâţii Municipiul Cluj-Napoca şi Consiliul Local AL Municipiului Cluj-Napoca. Dispune rezoluţiunea contractului nr. 17432/27.01.2009. Obligă pârâţii la plata în favoarea reclamantei, cu titlu de daune interese, a sumei de 7.383.051,91 euro sau echivalentul în lei la data plăţii, din care 6.777.051,91 euro reprezintă beneficiu nerealizat şi 606.000 euro contravaloare taxă concesiune, precum a sumei de 334.932,28 lei reprezentând cheltuieli aferente contractului de concesiune. Respinge, ca nefondate, restul pretenţiilor reclamantei. Obligă pârâţii la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 390.189,42 lei, din care 375.879, 42 lei reprezintă taxă judiciară de timbru şi 14.310 lei reprezintă onorariu avocaţial”, arată soluția pe scurt a instanței. Decizia nu a fost emisă cu titlu definitiv.

Amintim că, în 2006, consilierii locali au adoptat o hotărâre prin care s-a aprobat concesionarea unui teren de 5 ha pentru construirea unui ansamblu hotelier, o parcare și un centru comercial. Ulterior, primăria a refuzat să elibereze autorizația de construcție. Juriștii de la primărie au motivat că cei de la Nervia nu intenționau să construiască proiectul cu respectarea reglementărilor urbanistice existente la momentul semnării contractului de concesiune, ci pe întreaga suprafață de teren, inclusiv pe zona verde, sperând obținerea unei modificări a regimului urbanistic al terenului.

Acum, în zona Expo Transilvania, primăria a venit cu propiul proiect de modernizare.  Proiectul are la bază conceptul walkable and smart-city pentru  străzile adiacente şi construire de parking-uri, cât și extinderea extinderea Parcului Aurel Vlaicu.
Străzile vizate în proiect sunt: Str. Dâmboviţei - tronsonul dintre strada Ialomiţei şi calea ferată; Str. Ialomiţei - tronsonul dintre strada Dâmboviţei și intersecția cu strada Fabricii de Zahăr; Str. Tribunul Vlăduţiu - tronsonul dintre strada Dâmboviţei și strada Răsăritului; Aleea Dâmboviţei - tronsonul dintre strada Dâmboviţei și strada Cojocnei. De "redesenarea" zonei Expo Transilvania s-au ocupat arhitecții bucureșteni de la Fip Consulting s.r.l., care au făcut proiectul și pentru Calea Moților-Calra Mănăștur. Investiția din Mărăști vizează 3 obiecte majore: modernizarea parcului, amenajarea străzilor și construirea a două parcări de mare capacitate multietajate (min.350 de locuri) - care pot beneficia de finanțări separate, poate chiar pe bani europeni. MAI MULTE AICI!

Comenteaza