Urme ale virusului H5N1, care provoacă gripa aviară, găsite în lapte. Ce spun specialiștii despre riscuri

Urme ale virusului H5N1, care provoacă gripa aviară, găsite în lapte. Ce spun specialiștii despre riscuri

Urme ale virusului H5N1 au fost detectate, în SUA, în lapte de vacă pasteurizat, precizând, totodată, că este puţin probabil ca probele să prezinte vreun risc pentru sănătatea umană.

În cadrul unei vaste anchete la nivel naţional, particule virale au fost descoperite în „laptele provenit de la animalele afectate, în sistemul de procesare şi pe rafturi”, a anunţat într-un comunicat Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA), informează AFP, citată de Agerpres.

Cu toate acestea, „dacă un virus este detectat în laptele crud, se consideră în general că pasteurizarea elimină agenţii patogeni la un nivel care nu prezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor”, a explicat FDA.

Un focar de gripă aviară A (H5N1), extrem de patogenă, s-a răspândit în turmele de vaci de lapte din ţară şi a infectat la începutul lunii aprilie o persoană. Aceasta a prezentat simptome uşoare.

Deşi tulpina H5N1 a ucis milioane de păsări de curte în timpul valului actual, vacile infectate nu s-au îmbolnăvit grav.

Oamenii de ştiinţă de la FDA se străduiesc să studieze mai în profunzime eşantioanele pozitive cu ajutorul „studiilor de viabilitate a ouălor”. Acestea presupun injectarea unui eşantion într-un ou de găină embrionat şi verificarea cazului în care virusul activ se replică.

„Analize suplimentare sunt în curs de desfăşurare pe laptele de pe rafturile magazinelor din întreaga ţară, alături de activităţi de evaluare a oricărei diferenţieri potenţiale pentru diferite tipuri de produse lactate (de exemplu, lapte integral, smântână)”, a adăugat FDA.

Gripa aviară a fost deja detectată în lapte crud, al cărui consum este de mult timp nerecomandat de autorităţile sanitare.

Comenteaza