De ce e bine să consumi cătină toamna

De ce e bine să consumi cătină toamna
| Foto: nectarcatina.com

Cătina face parte dintre cele mai populare plante medicinale românești, iar beneficiile ei sunt binecunoscute pentru sănătatea organismului și mai ales pentru întărirea sistemului imunitar atunci când vremea se răcește.

Toamna își intră încet în drepturi, iar organismul este tot mai expus frigului și răcelilor. Un bun aliat pentru pregătirea și întărirea lui pe timp de toamnă este cătina.

Cătina este recomandată și pentru a scăpa de stările de oboseală sau depresive caracteristice asteniei de toamnă.

Această plantă este cunoscută publicului larg ca micile bobițe portocalii, cu un punctișor negru pe suprafața lor, cu un gust aromat, acrișor și puțin astringent, pe care le găsești pe tarabele din piață la începutul toamnei, potrivit reginamaria.ro.

Catina este fructul unui arbust foarte raspandit atat in Europa, cat si in Asia, care poarta denumirea stiintifica de Hippophae rhamnoides. Cel mai bine cunoscuta este catina rosie, beneficiile acesteia fiind promovate de zona tratamentelor naturiste.

Beneficiile cătinei

In fiecare toamna. multe persoane iau in calcul beneficiile catinei si decid sa conserve, sub o forma sau alta, micile bobite portocalii. Iata la ce se foloseste catina, din punctul de vedere al beneficiilor pentru sanatate:

- Antioxidantii pe care ii contine catina, reprezentati de o serie de compusi fenolici, contribuie la reducerea stresului oxidativ, prevenirea proceselor de degenerare celulara si reducerea riscului de aparitie a cancerului.
- Proprietatile antiseptice si antiinflamatorii ale fructelor de catina contribuie la un control mai precis al alergiilor;
- Multumita continutului de vitamina C si zinc, fructele de catina au beneficii semnificative in ceea ce priveste prevenirea racelilor comune si a altor tipuri de infectii, stimuland si moduland functia sistemului imunitar.
- Uleiul de catina alba sau rosie este bogat in grasimi sanatoase si are un rol protector important in functionarea aparatului cardiovascular;

Beneficiile uleiului de catina sunt vizibile si la nivel extern, acesta fiind un foarte bun emolient si stimuland regenerarea celulara si intinerirea pielii, multumita continutului de retinoizi, vitaminele A si E. Extractul de catina este util in prevenirea si tratamentul diabetului zaharat, contribuind la reglarea glicemiei.

Tratamentul cu catina are beneficii si in sfera digestiva, ameliorand simptomele de colon iritabil si de constipatie cronica.

 

Comenteaza