Foto A fost odată Ursus la Cluj. Povestea renumitului brand clujean

A fost odată Ursus la Cluj. Povestea renumitului brand clujean
| Foto: Facebook/BJC

Povestea fabricii de bere „Ursus” a început în urmă cu aproape 150 de ani și a devenit un adevărat simbol al Clujului.

Lucrările la fabrica de bere din Cluj au început încă din anul 1878, iar în deceniile următoare aceasta a suferit o serie de modificări. Istoria brandului Ursus este lungă, tocmai bună de povestit la o bere:

Ursus a avut la origini fabrica de bere a familiei Czell din Cluj și a dăinuit aici până la relocarea întreprinderii, în 2010.

A fost odată Ursus la Cluj. Povestea renumitului brand clujean În 1855, Friedrich Thomas Czell, un sas brașovean, pune bazele concernului Friedrich Czell și Fiii, după ce preia o țesătorie de lână rămasă după moartea tatălui său.

În anii care au urmat, Friedrich Thomas Czell și urmașii săi au dezvoltat afaceri într-o mare varietate de domenii, între care și cel al industriei berii.

La începutul secolului 20, concernul avea monopolul producției de bere în Transilvania, deținând fabrici de bere la Brașov, Miercurea Ciuc, Timișoara, Cluj, Sighișoara și București.

Fabrica de bere a firmei Frederik Czell și Fiii din Cluj a fost achiziționată în anul 1902 și mărită în mai multe etape, în 1909, 1910 și 1912.

Principalul sortiment produs a fost berea Maláta. Între anii 1909–1912, s-au construit clădirea principală cu secțiile de fermentare, pivnițele, secțiile de umplere a sticlelor și butoaielor, clădirile secției de mașini și celei de fierbere, birourile și locuințele fabricii, scrie bcj.ro.

A fost odată Ursus la Cluj. Povestea renumitului brand clujean

Când s-a "născut" Ursus

Marca de bere Ursus a apărut după 1918, iar ca emblemă grafică după fuziunea fabricii din Cluj cu cea din Turda. Până în anul 1929, se produceau sortimentele de bere blondă Ursus, Ursus extra blondă și cel de bere nutritivă Hercules. Produsul principal al fabricii era berea blondă marca Ursus. La Cluj, pentru ceva timp, fabrica a comercializat produsul ei numai în localul din centrul orașului, din Piața Unirii, de la numărul 19 de atunci.

A fost odată Ursus la Cluj. Povestea renumitului brand clujean

La 6 februarie 1926, pe locul vechii berării Czell, s-a deschis la această adresă restaurantul și berăria Ursus. În 6 decembrie 1927, la Cluj s-a înființat societatea pe acțiuni „Ursus” Fabrica de Bere, fabrică ce și‑a început activitatea sub acest nume din ianuarie 1928. De acum, reclamele subliniau că sortimentul local de bere era Ursus și că berea Czell se producea la Dârste, fiind marca fabricii Czell de acolo. Apoi, în noiembrie 1929, a avut loc fuziunea între fabrica de bere Ursus din Cluj și Fabrica de bere din Turda, constituind Fabricile de bere unite din Cluj și Turda Ursus SA.

Conform statisticii industriale din România pentru anul 1930, fabrica a investit 42,5 milioane de lei și avea 73 de angajați. La sfârșitul deceniului, fabrica avea 52 de angajați și producea 55.000 hl de bere.

A fost odată Ursus la Cluj. Povestea renumitului brand clujean

Fabrica în timpul celui de-Al doilea Război Mondial și după naționalizare

În anii celui de‑al Doilea Război Mondial, din cauza situației economice din acea perioadă, compania a încheiat o convenție cu Dreher – Haggenmacher S.A. din Oradea pentru a comercializa și vinuri și lichioruri. A fost înființată în incinta fabricii o secție de lichior și un mare depozit de vinuri. Convenția a fost însă reziliată în anul 1941 și producția de bere a fost reluată la capacitate mai mare, arată sursa citată. 

Naționalizată în 1948 sub denumirea „Fabrica de bere Înainte”, a reintegrat în 1951 producția de spirtoase și malțuri din alte locații regionale. A intrat în componența sa Clujeanul fabrica de spirt și oțet, Gherla, fabrica de spirt și secțiile de malț din Turda și Bistrița. 

în 1958 a fost introdusă berea pasteurizată – un moment important pentru industria locală. Tranziția postcomunistă și declinul local. 

În 1948, fabrica a fost naționalizată și redenumită Fabrica de bere Înainte. În 1958, aici s-a produs sub marca Ursus prima bere pasteurizată din România.

Ultimii ani ai brandului la Cluj

Apoi, din 1991, s-a trecut la privatizarea întreprinderii care, în 1994 a lansat sortimentul de bere Premium Pils în sticle Euro, prima bere românească etichetată Premium, în 1995 Ursus Premium Pils, iar în 1996 Ursus Premium Pils, prima bere românească la cutie.

În noiembrie 1996, pachetul de acțiuni a fost preluat de către South African Breweries LTD, care a devenit principalul acționar Ursus, dar și cel mai mare producător de bere din România.

În noiembrie 2010, s-a decis oprirea producției și relocarea acesteia la Buzău, Brașov și Timișoara, motivul fiind costurile prea mari de operare și locația nefavorabilă din interiorul orașului. Astfel s-a încheiat istoria unui brand clujean bine cunoscut, cu o istorie îndelungată, ale cărei începuturi sunt legate de familia de sași, Czell.

(sursa: bcj.ro)
Comenteaza