A început Evaluarea Națională la finalul clasei a II-a. Recomandările IȘJ Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 10:30
- Educaţie
- Ascultă știrea

Peste 7.000 de elevi din clasele a II-a din județul Cluj susțin, săptămâna aceasta, probele scrise din cadrul Evaluării Naționale la finalul clasei a II-a.
Probele au loc în perioada 13-16 mai și sunt susținute de 7.036 de elevi din clasele a II-a, dintre care 4.954 de elevi din mediul urban și 2.082 de elevi din mediul rural.
La nivelul municipiului Cluj-Napoca, Evaluarea Națională la finalul clasei a II-a, va fi susținută de către 3.641 de elevi, din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și private.
Calendarul probelor
Marți, 13 mai 2025, elevii claselor a II-a vor susține prima probă scrisă, la Limba română/ Limba Maternă, privind evaluarea competențelor de producere a mesajelor scrise.
Miercuri, 14 mai 2025, se va desfășura proba de evaluare a competențelor de receptare a mesajelor citite, la disciplina Limba română și Limba Maternă.
Joi,15 mai 2025, elevii claselor a II-a vor susține proba de evaluare a competențelor la disciplina Matematică și Explorarea Mediului.
Elevii care studiază în limba minorităților naționale vor susține vineri, 16 mai 2025, proba de evaluare a competențelor de receptare-producere a mesajelor scris-citite în limba română.
Pentru elevii claselor a II-a, timpul alocat fiecărei probe este de 45 de minute. Testele sunt evaluate în cadrul unității de învățământ preuniversitar, în maximum șapte zile de la data susținerii utimului test de la clasa respectivă. Evaluările se desfășoară în timpul orelor de curs, în funcție de programul fiecărei unități de învățământ preuniversitar, de regulă, în sălile de clasă în care elevii își desfățoară activitatea.
Rezultatele obținute de către elevi la aceste probe nu se consemnează în catalogul clasei și nu se afișează, urmând a fi valorificate pentru întocmirea planurilor individualizate de învățare ale elevilor. Aceste rezultate se comunică individual fiecărui elev și părinte, având drept scop evaluarea competențelor fundamentale la finalul clasei a II-a pentru disciplinele: limba română, limba maternă și matematică.
„Recomand cadrelor didactice și părinților să aprecieze aceste evaluări pentru relevanța lor stadială, în vederea elaborării planurilor individualizate de învăţare, acolo unde acestea se impun, deoarece aceste evaluări permit cunoașterea nivelului competenţelor dobândite de elevi până în acest moment. Totodată, această diagnoză permite cadrelor didactice valorificarea rezultatelor la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar, prin măsuri specifice luate la nivelul fiecărei clase de elevi, scopul fiind acela de a optimiza progresul fiecărui elev”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.