S-a reaşezat bugetul local. Consilierii USL au cerut primarului să nu mai rectifice bugetul cu "uşile" închise

S-a reaşezat bugetul local. Consilierii USL au cerut primarului să nu mai rectifice bugetul cu
Consilierii lcoali au probat, ieri, rectificarea bugetului general al municipiului de la suma de peste 973 de milioane de lei la cea de 976 de milioane de lei.

Edilul Emil Boc a declarat că s-au identificat rezerve şi s-au compensat diverse capitole bugetare pentru acoperirea nevoii de dezvoltare a municipiului şi pentru susţinerea unor instituţii şi structuri din municipiu. Consilierii USL au cerut să fie implicat de conducerea „portocalie" a oraşului în proiectele viitoarelor rectificări.

Primarul de Cluj a explicat încă de ieri dimineaţă, în cadrul unei conferinţe de presă, proiectul rectificării de buget inclus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local. Edilul a declarat că s-au identificat o sumă la capitolul dobânzi şi comisione (4 milioane de lei) şi s-au făcut compensări între diverse capitole bugetare pentru a se permite redirecţionare de fonduri înspre proiecte ale unor structuri de interes public din oraş.

S-au direcţionat fonduri de 4,3 milioane de lei către unităţile şcolare de învăţământ din municipiu pentru susţinerea costurilor per elev legate de cheltuieli curente (iluminat, încălzire, etc), dar şi resurse importante pentru susţinerea gratuităţilor studenţilor şi pensionarilor pe mijloacele de transport în comun (350.000 de lei pentru cele ale studenţilor şi 4,5 milioane de lei pentru subvenţionarea călătoriilor pensionarilor), sume pentru spitalele clujene (1 milioan de lei alocare către spitalul Clujana care are pronleme cu datoriile generate de terapia intensivă şi 700.000 de lei pentru alte unităţi medicale din oraş care au proiecte de reabilitare sau achiziţii de aparatură).

De asemenea, s-au rezervat 2,8 milioane de lei pentru decontarea serviciilor de salubrizare stradală (deszăpezire) în această iarnă. S-au pregătit, potrivit lui Boc, alocări şi pentru cluburi sportive, asociaţii şi manifestării importante pentru oraş - 10.000 lei pentru Asociaţia Grupul Pont, în vederea organizării finalei competiţiei „Youth@Cluj-Napoca 2015 - Cluj-Napoca for European Youth Capital", 30.000 lei de lei pentru acoperirea costurilor de participare a Clubului de Fotbal Feminin Olimpia Cluj-Napoca la jocurile din cadrul UEFA Women's Champions League, 100.000 de lei ar destinaţo acoperirii costurilor de participare a echipei de handbal feminin al Clubului Sportiv Universitatea - Jolidon Cluj-Napoca la jocurile din cadrul Ligii Campionilor Europeni sau 30.000 de lei pentru comemorarea a 23 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989, de către Asociaţia pentru Adevărul Revoluţiei din Judeţul Cluj.

La şedinţa ordinară a Consiliul Local care a avut loc după-amiază, consilierii locali au votat rectificarea propusă. Înainte de a gira proiectul privind rectificare bugetului general de la suma de peste 973 de milioane de lei la cea de 976 de milioane de lei, consilierii USL au cerut primarului mai multă transparenţă când se iau decizii care implică alocările din bani publici. Consilierul Doru Stoica a subliniat că asfel de rectificări se fac în urma unor dezbateri publice. „E mai deschisă această rectificare a noastră decât cea de la Guvern pentru că proiectul a fost disponibil cu cinci zile înainte şi a putut fi consultat. În decembrie vom mai avea o rectificare de buget, cu siguranţă", a completat Boc. În schimmb, consilierul USL Ioana Borza a cerut primarului ca la următoarea rectificare, dar şi la pregătirea proiecţiei bugetare pentru 2013 să implcie activ şi opoziţia din Consiliul Local.

„Noi trebuie să lucrărim bine şi profesionist, indiferent de ceea ce se întâmplă la guvern. Nu doar să ni se prezinte cu trei zile înainte un proiect gata făcut, la care nu se mai pot face amendamente", a atars atenţia Borza. Grupul PDL n-a fost impresionat de cererile colegilor din USL. Consilierul PDL Adrian Popa a propus chiar ca primăria să adreseze o scrisoare guvernului pentru prezentarea proiectului de buget pe 2013, în aşa fel încât şi primăria clujeană să poată să pregătească proiecţia bugetară pe anul următor.

 

Comenteaza