Primăria vrea parking lângă Casa Învăţătorului

Primăria vrea parking lângă Casa Învăţătorului
Pentru amenajarea unui parking subteran cu lift în zona centrală, municipalitatea a primit
ca soluţie varianta amplasamentului din faţa clădirii roşii. Primarul Boc a cerut acordul Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar, dar n-a primit un răspuns pozitiv.

În mod normal, primăria n-ar avea nevoie de acordul proprietarilor din Piaţa Ştefan cel Mare pentru a realiza un parking subteran, însă proiectul care a fost propus recent de către specialiştii din cadrul Ordinului Arhitecţilor, filiala Transilvania, prevede ca obiectivul să intre 5 m sub clădirea Casa Învăţătorului, pe care o ocupă Sindicatul Liber din Învăţământul Preuniversitar (SLIP). Primarul Emil Boc a cerut acordul liderului de sindicat, Lucia Cojocaru, însă ea nu poate lua o decizie pe cont propriu.

Nici Biserica Ortodoxă şi nici SLIP nu sunt de acord ca în zona Piaţa Avram Iancu, respectiv Piaţa Ştefan cel Mare, să se facă săpături pentru construirea unui parking subteran. Iniţial, a fost lansat proiectul parkingului din Piaţa Avram Iancu. Acesta a fost respins, categoric, de către mai-marii Bisericii Ortodoxe, având în vedere că ar putea fi afectată clădirea catedralei.

Centrul Clujului rămâne, însă, sufocat de maşini, motiv pentru care urbaniştii au recomandat administraţiei locale să găsească o altă soluţie pentru realizarea acestui parking. Prin urmare au fost propuse mai multe alternative de amplasament. Pe de-o parte s-a vorbit despre intersecţia Kogălniceanu - Universităţii. A fost luată în discuţie inclusiv strada Brătianu pentru un parking subteran cu lift. Cel mai mult, însă, s-a vorbit despre strada Avram Iancu, zona Cimitirului Central şi Piaţa Ştefan cel Mare.

În cazul intersecţiei Kogălniceanu - Universităţii, proprietarii clădirilor din areal s-au declarat total împotriva unui astfel de proiect. În privinţa străzii Brătianu se punea problema funcţionalităţii, iar în privinţa străzii Avram Iancu, amplasamentul vizat aparţine în totalitate unor privaţi, care nu sunt dispuşi la negocieri. A rămas ca opţiune Piaţa Ştefan cel Mare. Aşa se face că reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor au lansat o propunere primarului Emil Boc. Este vizată, aşadar, zona dintre părculeţul din spatele Teatrului Naţional şi Casa Învăţătorului. Boc susţine că proiectul parkingului subteran cu lift nu va afecta în nici un fel parcul din Piaţa Ştefan cel Mare. „Nu va fi afectat parcul, cu atât mai puţin Teatrul Naţional. Singurul imobil sub care se pătrunde, şi numai cu 5 m, este Casa Învăţătorului", a explicat Boc.

Acesta spune că a cerut deja acordul liderului SLIP, iar Cojocaru s-ar fi arătat deschisă propunerii. „Am vorbit recent cu doamna Cojocaru şi mi-a spus că nu are nimic împotriva proiectului, numai că nu poate decide doar ea. Însă ea nu poate decide singură, aşa încât aşteptăm până în septembrie, să vedem cum vor reacţiona şi colegii domniei sale", a spus Emil Boc.

Cojocaru confirmă că a avut o discuţie cu primar, dar nu se arată foarte încântată în privinţa acestui proiect. „Desigur că nu putem să nu ne punem întrebarea în ce fel ar putea afecta acest parking Casa Învăţătorului. De altfel, acesta este şi motivul pentru care colegii mei resping o astfel de ipoteză. Eu i-am spus primarului Emil Boc că nu mă opun eu proiectelor primăriei. Eu rămân deschisă discuţiilor, însă nu am cum să iau vreo decizie pe cont propriu. Chiar avem o prevedere în statut care ne obligă ca în chestiuni ce ţin de patrimoniu să solicităm părerea tuturor membrilor din sindicat. Prin urmare, i-am spus că în septembrie, când se va întruni Biroul Operativ, voi pune în discuţie şi această propunere, însă, nu eu decid dacă putem aproba proiectul. Am toată deschiderea, îi invit pe arhitecţi să prezinte acest proiect, dar o decizie finală vom lua doar împreună cu sindicatul", a comentat Cojocaru.

Aceasta a atras atenţia că în forma în care i s-a prezentat proiectul, parkingul va intra nu doar dub clădirea Casa Învăţătorului ci şi sub parc. „Practic se intră pe colţ de la unitatea de Armată, pe drumul din faţa Casei Învăţătorului şi se iese dincolo de parc, pe lângă teatru", a spus Cojocaru. Boc a subliniat că acest parking ar rezolva problema locurilor de parcare în centru, având în vedere că ar aduce 300 de noi locuri într-o zonă extrem de aglomerată.

 

 

Comenteaza