Oamenii de casă ai PDL sunt administratori peste mandat la regiile primăriei

Oamenii de casă ai PDL sunt administratori peste mandat la regiile primăriei
Emil Boc, desemnat de clujeni să conducă municipiul, a păstrat sinecurile de la regiile Consiliului Local împărţite de alianţa PDL-UDMR în Consiliile de Administraţie.

Cei 19 membri ai Consiliilor de Administraţie (CA) ale Regiilor Autonome de Termoficare (RAT), Transport Urban Călători (RATUC) şi a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca, susţinători ai şefilor de partid, au mandatele expirate din martie. Fără ca situaţia să fie tranşată de forul local, şi-au continuat mandatul peste lege, pentru indemnizaţii lunare sub 50 lei/lună.

Directorii regiilor spun că decizii de prelungire s-au luat în şedinţele CA, în aşa fel încât structurile să poată funcţiona până când şi primăria va aplica Ordonanţa nr. 109 din 2011, "năşită" chiar de Emil Boc, şi va numi noi administratori. Consiliul Local (CL) a împărţit acum mai bine de patru ani CA de la cele trei regii din subordine, proporţional cu „puterea" deţinută de partide în forul local, prin HCL nr. 123 din 17.03.2009. Regula aplicată a fost asigurarea unei continuităţi prin susţinerea unor reprezentanţi care au fost şi anul trecut, dar şi desemnarea de noi candidaţi, recomandaţi de experienţa lor, tocmai pentru a se putea afirma.

Când s-au făcut propunerile, opoziţia din CL a atras atenţia că lipsesc CV-urile oamenilor propuşi şi că fiecare partid are dreptul să-şi susţină oamenii, dar că aleşii locali au responsabilitatea să numească cei mai potriviţi şi competenţi membri. PDL are cei mai mulţi reprezentanţi în aceste consilii: la RAT, patru reprezentanţi, la RATUC, patru reprezentanţi şi trei la RADP. UDMR are doi reprezentanţi la RAT şi câte unul la celelalte două regii. PNL are câtre un reprezentant la RAT şi RATUC, iar PSD, câte unul la RATUC şi la RADP. Conform durata mandatului membrilor CA e stabilită prin actul de înfiinţare şi nu poate depăşi patru ani. Mandatul membrilor CA poate fi reînnoit dacă prin actul de înfiinţare nu se dispune altfel.

PNL Cluj a sesizat săptămâna trecută situaţia de la regiile primăriei unde mandatele membrilor CA au expirat în martie anul acesta. Până şi la Turda s-a întâmplat ca mandatele membrilor CA de la regii care au depăşit patru ani să fie prelungite de către CL. La Cluj-Napoca nici nu s-a luat în discuţie vreo astfel de propunere în forul local. Ba mai mult, părintele Ordonanţei nr. 109 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, Emil Boc, nu a ţinut cont nici de prevederile acesteia în calitate de primar la Cluj-Napoca. Conform acesteia, din aprilie 2013 trebuia să iniţieze şi să propună CL schimbarea consiliilor celor trei regii autonome. Alexandru Coroian, cel care a preluat în iunie şefia structurii primăriei care va implementa prevederile OUG nr. 109 la regiile primăriei, spune că la următoare şedinţă a CL vor demara procedurile de numire a noilor CA.

Va fi numită comisia de selecţie după care în septembrie, la următoarea şedinţă a forului local, să fie aprobate noile componenţe, a precizat Coroian. Noua ordonanţă avantajează financiar membrii CA la nivel de indemnizaţie, cuantumul acesteia majorându-se considerabil, cu posibilitatea ca forul local să acorde şi bonusuri, dacă se realizează indicatorii de performanţă. Este vorba despre partea variabilă a indemnizaţie, stipulată în actul normativ. În prezent, membrii CA câştigă lunar sub 50 de lei. Dacă luăm exemplu regiilor Consiliului Judeţean unde s-au numit noi CA, partea fixă a indemnizaţiei membrilor este de 500-900 lei pe lună.

Coroian a precizat că în prezent consiliile de la regiile primăriei nu funcţionează ilegal şi că este normal ca ele să fie menţinute, ca în cazul societăţilor comerciale, pentru a nu periclita activitatea acestor regii, până la numirea noilor CA. Ioan Morocăzan, şeful RADP, a afirmat că în cazul CA s-a luat, în cadrul unei şedinţe, o decizie de prelungire a mandatelor membrilor. „Juriştii noştri s-au pronunţat că este îndeajuns o astfel de decizie şi că nu era nevoie de o hotărâre a CL. Legea nu spune că mandatele sunt de fix patru ani, aşa că s-a decis prelungirea vechilor mandate care au expirat în martie până la noi dispoziţii legale", a completat Morocăzan.

„Sinecuriştii" PDL menţinuţi la regii

RAT
1. Emil Miron (actual director, susţinut de PDL)
2. Aura Inceu (PDL, fostă şefă de cabinet a senatorului Mihail Hărdău, angajată a primăriei)
3. Radu Munteanu (fost rector al Universităţii Tehnice, membru şi în vechiul CA, propus de PDL)
4. Marius Mureşan (PDL, inginer de profesie)
5. Dane Tibor Kalaman (UDMR, fizician, a făcut parte şi din vechiul CA)
6. Csiki Istvan Venzel (UDMR, inginer, profesor universitar)
7. Bogdan Ilaşc (PNL)


RATUC
1. Liviu Neag (actual director, sprijinit de PDL)
2. Loredana Pop ( omul de bază al fostului deputat Daniel Buda)
3. Eugen Cocan (inginer, a prezidat Comisia de Statut, Etică şi Litigii a PDL Cluj)
4. Beniamin Chira (PDL, profesor de muzică şi taximetrist, apropiat al liderului consilierilor locali ai PDL Radu Moisin)
5. Vasile Andrei Vita (proprietar Vitacom Electronics, din partea UDMR, membru şi în vechiul CA)
6. Ovidiu Chifor (consilier local PSD, care a demisionat)
7. Mihai Teaha (PNL, avocat), înlocuit cu Andrei Dandos, iar apoi cu Alexandru Sava, fost şef al Autorităţii Rutiere Române Cluj


RADP
1. Ioan Morocăzan (susţinut de PDL pentru preşedinţia CA, a venit la RADP în 2007 de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri împreună cu Ion Pantelimon, a deţinut funcţia de director tehnic. După ce Pantelimon s-a reîntors la DRDP în 2009, a preluat conducerea regiei)
2. Viorica Szocs (PDL, manager)
3. Ciprian Moldovan (PDL, manager, fost director Hidroserv)
4. Koos Ferencz (profesor la Universitatea Tehnică, a făcut parte şi din vechiul CA)
5. Ioan Ciupe (PSD, cu ocupaţie în mediu privat)

 

Comenteaza