Primăria dă drumul la asfalt pe bandă rulantă

Primăria dă drumul la asfalt pe bandă rulantă
Noi lucrări de modernizare a aleilor şi străzilor în cartiere sunt incluse pe ordinea de zi a Consiliul Local care se va întruni în şedinţă, joi.

Vor intra în reparaţii aleilei adiacente străzilor Castanilor, Donath şi Gh. Dima, dar şi o arteră din extensiile Clujului care nu a văzut încă asfaltul, Romul Ladea, care deserveşte o serie de investiţii imobiliare deja aprobate de primăria clujeană. Cetăţenii cer asfalt şi în alte zone, unde nu există asfalt şi se intervine cu "plombe" doar în anii electorali.

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliul Local de joi sunt incluse cinci proiecte care vizează aprobarea lucrărilor de intervenţie şi a costurilor de execuţie pentru modernizarea mai multor artere din oraş. Este vorba despre Castanilor şi aleile adiacente, Gheorghe Dima nr. 1-13, dar şi aleile de la nr. 25-41, dar şi Donath (tronsonul între str. Tăietura Turcului şi intersecţia de la Casa Radio). Este vorba despre lucrări de câteva milioane de lei care urmează să intre în lucru anul acesta dar şi în 2014.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul oficial al primăriei, în lucru sunt aleeile Rucăr, Scărilor, Venus, plus cele adiacente străzii Bucium (pe programul destinat stăduţelor din cartiere). Pe partea de modernizare străzi se lucrează pe Dornei, Putna, Clăbucet, Dorului, Breaza, Lăpuşului, academician David Prodan, intersecţie 7 străzi, Pomuţ, Callatis. În cazul lucrărilor de întreţinere din incinta şcolilor sunt nominalizate intervenţii la Colegiul tehnic "Raluca Lipan", Liceul de muzică "Sigismund Toduţă, Şcoala "Liviu Rebreanu", Şcoala " Horea", Şcoala "Aurel Vlaicu" şi Liceul "N. Iorga".

În 2013 s-a lucrat pe arterele Răsăritului (plus alei adiacente), Cosminului, Gh. Doja, Al. V. Voievod - zona nemodernizată, Brateş, Fântânele - alei adiacente, sens giratoriu 1 Mai, Lacul Roşu-alei. Pe lista lucrărilor de modernizare din acest an au fost incluse alte 23 de artere. Pentru lucrările din cartierul Buna Ziua de pe Mihai Românul şi Măceşului, administraţia locală a mobilizat peste 5 milioane de lei. În cazul lucrărilor aferente curţilor şcolilor, bugetul pe anul acesta depăşeşte 4 milioane de lei. În bugetul local pe anul acesta sunt nominalizaţi, pentru lucrările la străzi, peste 100 de milioane de lei.

De lucrările de modernizare şi întreţinere se ocupă societăţile Diferit şi Kiat Grup, aflate în contract cu primăria. Pentru lucrările de întreţinere şi modernizare efectuate în primele şapte luni ale lui 2012, de exemplu, consorţiul de firme a încasat de la primărie, conform informaţiilor furnizate de municipalitate pentru ZIUA de CLUJ, 29,8 milioane de lei, din care pentru lucrările de investiţii s-au achitat 22,4 milioane de lei, iar pentru cele de reparaţii, 7,4 milioane de lei. Pentru 2013, primăria urmează să furnizeze sumele pentru lucrările executate, dar şi costurile pentru cele aflate în lucru. În februarie, Consiliul Local a fundamentat lucrări de intervenţie de peste 30 de milioane de lei, pe 22 de artere din cartierele Dâmbu Rotund, Între Lacuri, zona centru-Horea-Gară, Andrei Mureşanu, Mănăştur, Bună Ziua sau Someşeni. Lista intervenţiilor a mai fost suplimentată pe parcursul anului. Potrivit Biroului mass media al primăriei, în 2011 consorţiul a încasat peste 73,6 milioane de lei, din care partea de întreţinere a totalizat peste 44,2 milioane de lei, iar restul l-au reprezentat lucrările de modernizare.
Clujeni au cerut asfalt şi pe strada Antonio Gaudi care este într-o strare deplorabilă şi pe care primăria a primis deja că o include în programele de modernizare, în anii trecuţi.

Politicienii PNL au făcut chiar o listă de gropilor VIP din oraş şi au cerut primărie să le asflateze, în aşa fel încât oraşul să nu mai arate ca după bombardamente. Administraţia locală a lansat programul de întreţinere, motivând că doar în anumite zone poate interveni, aceasta deoarece multe artere din centru, sau de pe traseul liniei de tramvai sunt prinse în proiecte europene şi, până la implementarea acetora, nu pot comporta intervenţii majore. În cazul lucrărilor noi, politica primăriei, deja enunţată, este ca modernizările unor artere de la zero să se realizeze în 2014, mai ales că în acest an deja s-a dat drumul la pus asfatul în cartierul Bună Ziua. În 2012, s-a intervenit cu asflat pe trei artere, Calea Borhanci, Oaşului, dar şi pe fosta centură din cartierul Bună Ziua, lucrările presupunând mobilizarea a peste 30 milioane de lei.

 

Comenteaza