Unde sunt banii pentru pârtia de schi de la Băişoara

Unde sunt banii pentru pârtia de schi de la Băişoara
Încă din 2009 s-a semnat contractul pentru modernizarea pârtiei de schi din Băişoara, însă, în afară de de o parcare, nu s-a realizat nimic. Corpul de control al primului ministu a declanaşat o anchetă în cazul acestui proiect.

Printr-un ordin al primului ministru, începând de astăzi se va efectua un control la Consiliul Judeţean Cluj pentru a se verifica modul în care s-au cheltuit sumele acordate de stat în proiectul de modernizare a pârtiei de schi de la Băişoara. ZIUA de CLUJ a relatat în mai multe rânduri despre tergiversarea acestui proiect, în ciuda faptului că el a fost cuprins în programul naţional de investiţii în turism, pe vremea guvernării PDL, ce viza modernizarea infrastrurtucrii de schi din România. Surse din administraţia judeţeană spun că Primăria Băişoara ar fi cheltuit 1 milion de euro numai pentru parcarea pietruită de la baza pârtiei.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a fost anunţat, printr-un ordin al primului ministru, că începând de astăzi, 9 decembrie, se ve efectua un control pentru verificarea modului în care s-au cheltuit banii în proiectul „Schi în România - comuna Băişoara". "Da, într-adevăr, am fost anunţat de acest control, iar noi avem obligaţia să furnizăm toate informaţiile şi toate datele care ţin de acest proiect. Există suspiciuni legate de felul în care a fost gestionat acest proiect", s-a limitat să spună Horea Uioreanu. Sursele ZIUA de CLUJ au informat că situaţia este foarte gravă deoarece banii alocaţi pentru acest proiect ar fi fost cheltuiţi într-un mod păgubos. Contractul de lucrări a fost atribuit încă din luna decembrie 2009, iar până astăzi s-a realizat doar o parcare pietruită, la baza pârtiei. ZIUA de CLUJ a relatat în mai multe rânduri despre situaţia acestui proiect precum şi despre justificările primarului din Băişoara, Minodora Luca, privind tergiversarea lucrărilor.

Pentru că a depus cea mai avantajoasă ofertă finanaciară, Consiliul Judeţean şi Primăria Băişoara au semnat contractul de lucrări cu consorţiul Harcon Zrt Budapesta - SC Consic SA Sfântu Gheorghe. Firmele s-au angajat să finalizeze lucrările pentru suma 15.887.952 lei (3,6 milioane de euro) fără TVA pe o perioadă de 14 luni. S-a oferit de asemenea şi o durată de garantare a lucrărilor de 24 de luni, cu garanţie de buna execuţie de 10%. Conform contractului semnat cu acest consorţiu, lucrările vizau amenajarea pârtiei de schi (extinderea pârtiei cu 1,5 km şi îmbunătaţirea pârtiei existente), realizarea unui telescaun cu o capacitate de 1.800 de persoane/oră, implementarea unui sistem electronic de ticketing, construcţia unei clădiri cu spaţii tehnice şi funcţiuni publice (adăpostire utilaj pentru bătătorit zăpada, grupuri sanitare şi utilităţi), achiziţionarea unui utilaj pentru bătătorit zăpada, construcţia unei parcări, precum şi amenajarea unui drum de acces către zona domeniului schiabil.

În primăvara anului 2011, edilul din Băişoara, Minodora Luca, informa pentru ZIUA de CLUJ că banii sunt insuficienţi şi că pentru realizarea întregului proiect ar fi necesară o sumă de peste 6 milioane de euro: „În total, bugetul pârtiei se cifrează undeva la 6 milioane de euro (circa 25.000.000 de lei). Din această sumă, 70% are ca destinaţie achiziţionarea de instalaţii şi utilaje pentru telescaun şi teleschi. Doar ce rămâne folosim pentru infrastructură, iar dacă nu ajunge, suplimentăm în afara proiectului finanţat de minister. Aşa încât ne-am şi permis să începem cu drumul de acces şi cu parcarea pe care am reuşit să o proiectăm". Mai mult, primarul afirma la acel moment că nu a primit toţi banii contractaţi de la minister pentru că în prealabil avea obligaţia să defrişeze trei hectare de pădure pentru prelungirea pârtiei de schi: "A fost nevoie să cerem să fie scoasă din circuitul silvic o suprafaţă de circa trei hectare de pădure. Acum, pentru a putea obţine banii de la minister ni se cere să scoatem o altă suprafaţă importantă din zona de rezervaţie naturală. Sunt proceduri destul de complicate, care ne ţin în loc, dar nu avem ce să facem".
Timpul a trecut, însă, iar Primăria Băişoara nu a fost în măsură să ducă la bun sfârşit acest proiect. Singura lucrare care s-a realizat în cadrul acestui proiect: parcarea pietruită de la baza pârtiei de schi. Numai pentru această parcare, spun sursele ZIUA de CLUJ, s-ar fi achitat o sumă nejustificat de mare, de peste 1 milion de euro. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu restul banilor prevăzuţi în contractul semnat cu consorţiul româno-magiar. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a anunţat că va prezenta public rezultatele anchetei efectuate de corpul de control al primului ministru. Primarul din Băişoara nu a putut fi contactată pentru a emite un punct de vedere legat de situaţia proiectului pârtiei de schi.

 

Etichete
Comenteaza