Boc trimite somaţii proprietarilor de imobile din zona ultracentrală: "să-şi refaţadizeze casele!" 18 case sunt aproape distruse VIDEO
- Scris de Mihai Prodan
- 15 Ian 2014, 11:55
- Administraţie
- Ascultă știrea
Oraşul a fost împărţit în trei zone, în ordinea importanţei procesului de refaţadizare. În zona ultracentrală au fost inventariate 376 imobile, dintre care 18 sunt într-o stare avansată de degradare şi 75 sunt cu vizibilitate maximă în centrul istoric al oraşului. "Cu aceste imobile vom începe somaţiile adresate proprietarilor în vederea refaţadizării", spune primarul Emil Boc.
Somaţiile vor fi înmânate din 1 februarie. "Fac aceste precizări cu 2 săptămâni înainte pentru că propietarii au drepturi, dar şi obligaţii - de a-ţi întreţine corespunzător clădirea, să nu prezinte pericol public şi să aibă o faţadă corespunzătoare", spune primarul.
Întrebat ce înseamnă stare avansată de degradare în acest caz, Boc spune că există riscul ca în cazul celor 18 imobile ca bucăţi din imobil să cadă şi să afecteze siguranţa trecătorilor.
Din 1 februarie proprietarii trebuie să contacteze un expert tehnic autorizat pentru nota tehnică de constatare. Apoi acesta are la dispoziţie 60 de zile să transmită această notă tehnică de constatare la Primăria Cluj-Napoca, însoţită de acordul scris pentur refaţadizare. Dacă nu trimite în 60 de zile această notă de constatare, intră sub incidenţa legii şi i se pot aplica amenzi de până la 8.000 de lei.
20% din costul lucrărilor de refaţadizare e acoperit din bani publici, iar proprietarii pot apela la credite garantate şi subvenţionate de stat pentru diferenţa de 80%. "Pentru cazuri excepţionale, cu aprobarea Consiliului Local, Primăria va putea avansa banii pentru refaţadizare, iar proprietarii să returneze suma în 10 ani, în rate lunare; dar acestea sunt excepţii la excepţii", spune Boc.
În ce priveşte lucrările de consolidare a imobilului, acestea trebuie acoperite integral de către proprietari.