Au planuri de afaceri în agricultură
- Scris de Cosmina Fernoaga
- 01 Feb 2014, 19:57
- Administraţie
- Ascultă știrea
Consiliul Judeţean Cluj a alocat 400.000 de lei pentru activităţile de funcţionare ale clusterului Agro-Food-Ind Napoca. Vicepreşedintele Ioan Oleleu susţine că anul trecut, în cadrul acestui cluster, a fost definitivată o amplă strategie pentru susţinerea şi dezvoltarea afacerilor agricole din judeţ, iar primul pas constă în realizarea unui centru de legume-fructe în zona Câmpia Turzii. Din aceast cluster fac parte toate asociaţiile de fermieri şi de producători din Cluj, dar şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, care contribuie cu expertiza necesară pentru accesarea de proiecte cu finanţare europeană.
Începând din 2014, administraţia judeţeană se va concentra pe dezvoltarea unor afaceri în agricultură, afirmă viceprşedintele Ioan Oleleu, cel care, de altfel, reprezintă instituţia Consiliului Judeţean în Clusterul Agro-Food-Ind Napoca. Din acest cluster fac parte, pe lângă administraţia judeţeană şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi asociaţiile de producători şi de fermieri. „Agricultura şi IT-ul sunt principalele domenii care pot asigura dezvoltarea Clujului în viitor, iar din acest motiv am şi decis să înfiinţăm cele două clustere, Agro-Food-Ind Napoca şi Tetapolis. Interesant este faptul că reprezentanţii Tetapolis m-au anunţat că sunt intresaţi să colaboreze cu clusterul agricol, pentru că sunt segmente de cercetare în această zonă, iar acesta mi se pare un lucru foarte bun", a comentat Oleleu.
Anul trecut, Clusterul Agro-Food-Ind a implementat un proiect de cercetare şi inventariere a oportunităţilor de dezvoltare din domeniul agricol, pentru judeţul Cluj. „Au fost realizate 800 de chestionare, pentru a se putea stabili paşii pe care trebuie să-i urmăm în dezvoltarea unor afaceri pe sectoare precum zootehnia, producţie de legume -fructe, industrie agro-alimentară, ferme de diverse tipuri şi nu numai", a explicat Ioan Oleleu.
Şi pentru anul acesta, Clusterul a reuşit să câştige un proiect cu finanţare europeană. În baza acestui proiect, o serie de tineri vor fi instruţi în procesul redactării şi promovării proiectelor agricole care pot atrage finanţări europene în judeţul cluj. Administraţia judeţeană contribuie anul acesta cu 400.000 de lei pentru susţinerea activităţilor din cadrul acestui cluster. Pentru producătorii de legume-fructe se va realiza şi un pas concret anul acesta. Oleleu a anunţat că a fost finalizat studiul de fezabilitate care prevede construcţia unui centru judeţean de legume fructe, în zona Câmpia Turzii, urmând ca lucrările să înceapă chiar de anul acesta. De asemenea, o altă investiţie vizează construcţia unui abator pentru bovine şi ovine pe raza comunei Iclod.