ZIUA de ZORILOR. Pe urmele nemulţumirilor: acces dificil la centru şi preţuri mari în piaţă

ZIUA de ZORILOR. Pe urmele nemulţumirilor: acces dificil la centru şi preţuri mari în piaţă
Locuitorii din Zorilor sunt în mare parte mulţumiţi de viaţa pe care o duc în cartierul pe care îl consideră ca fiind liniştit, curat şi verde. Cu toatea astea, există şi minusuri cu care se înfruntă localnicii. Cele mai mari probleme sunt accesibilitatea destul de dificilă la centrul oraşului şi preţurile din pieţe.

Singura piaţă din cartier practică preţuri mai ridicate decât în celelalte pieţe din cartierele oraşului. Ne-am convins şi nou. Circulaţia spre centru este dificilă, pentru că mijloacele de transport circulă mai rar decât şi-ar dori locuitorii cartierului de pe deal.

Liniile care leagă centrul Clujului de Zorilor sunt 50, care circulă doar în timpul săptămânii din 25 în 25 de minute, linia 46B, care în timpul săptămânii circulă doar din 20 în 20 de minute, iar în weekend şi mai rău, din oră în oră, şi 35, singura linie pe care se pot baza locuitorii din Zorilor, care merge până la gară.

„Îmi place că e mai curat, mai liniştit, sunt locuri de joacă pentru copii, e chiar bine aici. Nu am nemulţumiri, decât că suntem aici în vârful dealului, departe de centrul oraşului, atâta tot. Dar asta oricum a devenit un fel de obişnuinţă, că stau aici de 30 de ani şi am acceptat asta", a spus o doamnă în vârstă.

„Este mult de stat în staţie. Soţul meu lucrează pe Muncii şi nu are program fix la lucru. E dificil, vă daţi seama, e aiurea. Bani pe taxi nu dăm, că nu putem zilnic, maşină personală nu avem, deci stăm şi aşteptăm după autobuze o grămadă", se plânge o altă doamnă.

Pe lângă faptul că este mai dificil să ajungi în centru, spre deosebire de alte cartiere, traseul autobuzelor acoperă o porţiune prea mică din cartier, astfel că mulţi localnici sunt nevoiţi să străbată un drum mai lung până în staţie. După spusele locuitorilor care stau în Zorilor dinainte să se dezvolte cartierul, traseul autobuzelor trebuia iniţial să fie diferit, pentru a facilita transportul unui număr mai mare de oameni.

„Sunt nemulţumit că staţia de autobuz este aşa departe de o porţiune a cartierului. Atunci când s-a făcut cartierul, ne-am interesat şi ştiam că autobuzul trebuie să meargă roată pe strada Gheorghe Dima şi atunci avea acces toată lumea mai uşor. În rest e foarte bine. Ne place", a spus un domn.

De asemenea, nu există nicio legătură de transport în comun între Zorilor şi cartierul Gheorgheni, iar Europa, continuarea cartierului Zorilor este total lipsită de mijloace de transport în comun.
Mai există şi problema preţurilor mari din singura piaţă care există în Zorilor. Oamenii renunţă la cumpărarea legumelor şi fructelor de la ţară, pentru cele din import care se comercializează la diferite tarabe de pe lângă piaţă, pentru a scoate mai puţini bani din buzunar.

„Este un cartier cu foarte multe plusuri. Eu un minus aş avea să-i pun, preţurile din piaţă, care am observat că depăşesc alte preţuri. Mai merg să iau din piaţa Mihai Viteazul, dar nu pot tot timpul şi atunci iau de prin supermarketuri, de la tarabe de-aici. Altceva, nu am de ce să mă plâng", spune o mămică cu doi copii.

„Toate produsele-s mai scumpe ca în altă parte. Şi la piaţă mai ales au nişte preţuri... Mai bine mergi altundeva să cumperi. Asta ar fi nemulţumirea mea cea mai mare. E singura piaţă de prin Zorilor şi atunci ei cred că pot să ne prostească cu preţuri mai mari".

„Nu merg să cumpăr din piaţă că-s mai scumpe acolo. Este ceva patron acolo care bagă preţurile astea. Noi de-aici luăm că şi de-aici îs bune", spune o femeie care-şi cântăreşte legumele la o tarabă de lângă piaţă.

Piaţa este destul de goală şi nici nu oferă o gamă foarte largă de produse. Printre puţinii clienţi este o doamnă care cumpără roşii de acolo. „Am observat că sunt mai scumpe, într-adevăr. Iau acum de aici roşii pentru că sunt aduse chiar de la ţară, dar nu vin tot timpul aici", a spus aceasta.

Vezi şi campania iniţiată de ZIUA de CLUJ şi ziuadecj.ro: CARTIERUL MEU

Comenteaza