Cine construieşte baza sportivă de la cartodrom: are o mulţime de afaceri cu statul şi e pe lista de şpăgi a lui Uioreanu

Cine construieşte baza sportivă de la cartodrom: are o mulţime de afaceri cu statul şi e pe lista de şpăgi a lui Uioreanu
S-a aflat cine se va ocupa de construcţia bazei sportive şi culturale de 4,6 milioane de euro de la capătul liniei de troleibuz nr. 3.

Compania clujeană Nord Conforest SA a fost desemnată drept câştigătoare a licitaţiei pentru baza sportivă şi culturală care se va construi în locul actualului cartodrom. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), a pregătit 4,6 milioane de euro (20,2 milioane de lei) pentru acest obiectiv, realizat îm parteneriat cu primăria clujeană.

Complexul cultural şi sportiv din cartierul Gheorgheni ar urma să aibă aproape 10 hectare (mai exact 93.660 mp) şi să conţină o sală polivalentă, un amfiteatru în aer liber, terenuri de minifotbal, tenis de câmp, piste de alergare, de role şi de biciclete, ba chiar şi un parc de aventură.

Două societăţi au intrat în cursă pentru acest contract: Nord Conforest, firmă din grupul ACI, controlată de familia Așchilean, și o societate obișnuită a contractelor cu CNI, încă de pe vremea când Elena Udrea conducea Ministerul Dezvoltării Regionale, societatea Recon & Doje, deținută de Jenică Dop. Până la urmă, cea declarată învingătoare a fost compania clujeană.

Cine este Nord Conforest SA

Preşedintele Consiliului de Administraţie la Nord Conforest este Dorin Aşchilean, iar membru în CA este fratele său, Ioan.

Familia Aşchilean, care a cumpărat Nord Conforest în 2007, conduce şi compania ACI, care a construit Cluj Arena, alături de sibienii de la Con A. Acesta a fost, de altfel, contractul cel mai important al companiei.

Alte contracte serioase cu statul ale familiei sunt cele pentru extinderea Parcului Industrial Tetarom I (asocierea Nord Conforest - ACI - Electromontaj), ecologizarea gropii de gunoi de la Pata Rât (Nord Conforest, alături de Interdevelopment SRL şi Finara Consult) sau ridicarea sediului Distrigaz Nord, în 2003 (ACI).

Nord Conforest a făcut o ofertă şi pentru atribuirea de către Primăria Clujului a celor două loturi ale proiectului de modernizare a tramei stradale de acces la zona industrială, alături de compania Prodial SRL, dar o licitaţie a pierdut-o (locul trei), iar la cealaltă oferta a fost respinsă.

Ca mulţi oameni de afaceri, familia Aşchilean are conexiuni cu mediul politic. Potdivit evz.ro, Ioan Aşchilean ar fi fost un apropiat al fostului PDL Cluj, firma pe care o conduce figurând pe lista sponsorilor cu suma de 225.000 de lei. Fratele său, Dorin Aşchilean, apare pe lista de șpăgi a lui Horea Uioreanu devoalată de Direcţia Naţională Anticorupţie, după arestarea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean.

"Nu este nimic adevarat. Nu avem legaturi cu mediul politic. Niciun leu nu a plecat de la noi catre PDL sau alt partid, iar fratele meu va initia un proces pentru a dovedi ca nu i-a dat niciun fel de spaga fostului presedinte al consiliului judetean", a spus Ioan Aschilean. 

Citeşte şi: Boc: într-un an va fi gata o nouă investiţie de peste 20 de milioane de lei

Comenteaza