Un româno-sirian controversat porneşte un mare proiect imobiliar, la Cluj

Un româno-sirian controversat porneşte un mare proiect imobiliar, la Cluj
Un om de afaceri clujean de origine siriană cere Consiliului Local Cluj-Napoca aprobarea planului urbanistic zonal (PUZ) pentru un proiect imobiliar de mari dimensiuni în cartierul Bună Ziua. Proiectul s-a mai aflat o dată în dezbatere în consiliu şi nu a primit aprobare.

Românul de origine siriană Farid Jerbaka intenţionează să construiască un cartier de locuinţe în cartierul Bună Ziua, la sud de strada care traversează zona. Terenul are 10.740 mp şi a fost considerat până acum agricol, arabil şi fânaţ. Jerbaka doreşte să construiască o clădire principală, cu demisol, parter, patru etaje şi încă unul, retras, respectiv mai multe case cu demisol, parter şi două etaje, fiecare cu propria curte. De asemenea, cartierul va avea străzi, spaţii verzi şi un scuar public.

Problema lăţimii drumului

În 5 august 2015, sirianul a cerut, de asemenea, aprobarea PUZ, dar a fost refuzat. Problema era lăţimea prea mică a drumurilor din cartier, doar 7,5 m faţă de cei minim 9 m stabiliţi. Ulterior, Jerbaka a explicat că strada unde este unic proprietar are 9 metri („A" din proiect), iar pentru cea către vecinul de la vest a pus la dispoziţie 7,5 metri („Y" din proiect), în condiţiile în care ar fi trebuit să ofere doar 4,5 m (jumătate din minimul de 9). De asemenea, el pune la dispoziţie 2,5 m pentru trotuarul de la strada Bună Ziua.

„Proprietarul pune la dispoziţie mai bine de jumătate din drum şi spaţiu pentru trotuar. Vecinul nu a vrut să constribuie cu cealaltă jumătate, dar dacă va veni la autorizare la primărie, şi el va trebui să ofere teren pentru ca drumul să aibă lăţimea minimă pe care o solicităm. Strada nu va fi preluată până nu va avea dimensiunea cerută, dar locatarii nu vor avea probleme, pentru că pe cei 7,5 m care apar acum pe planşă se vor putea marca două benzi", a explicat un membru al Comisiei de Urbanism.

Cine este Farid Jerbaka

Jerbaka este un sirian de 53 de ani, născut la Der Ezzor, care a primit cetăţenia română în 2001. El este un cunoscut bijutier. Împreună cu fratele său, sirianul a investit în construirea de spaţii comerciale, în schimburi valutare, comercializarea de bijuterii şi imobiliare. ZIUA de CLUJ relata, în 2005, că a fost implicat într-un dosar de trafic cu bijuterii furate în Italia, după ce a cumpărat la preţuri reduse bijuterii de lux estimate la 50.000 de euro.

De asemenea, Gazeta de Cluj acuza faptul că ar fi controlat, cu sprijinul tacit al poliţiei, piaţa aurului din municipiu. Jerbaka deţine în Cluj-Napoca mai multe magazine de bijuterii, cel mai cunoscut fiind cel din incinta ZOOR Galery, clădire pe care a şi construit-o. Potrivit Monitorului Oficial, el ar fi fost acţionar la societăţile Farid SRL, Idaram SRL şi Emanuel Internaţional Import Export SRL.

Farid a dorit să realizeze un ansamblu imobiliar şi pe amplasamentul fabricii de panificaţie Napopan, de pe str. Berăriei, pe o suprafaţă de 4.942 mp, dar proiectul nu s-a materializat.

Comenteaza