Primăria le dă propriul exemplu proprietarilor de clădiri din centru. Modernizare de 50 de milioane

Primăria le dă propriul exemplu proprietarilor de clădiri din centru. Modernizare de 50 de milioane
Municipalitatea clujeană va cheltui o avere pentru a-și moderniza sediul.

Clădirea de pe strada Moţilor 1-3, în care funcţionează primăria, urmează să intre într-un proces de modernizare. În prezent au mai rămas de executat lucrări la restaurarea turnului, proces început anul trecut. În proiectul de buget pe 2016 mai sunt prinşi 50.000 de lei pentru terminarea restaurării.

Ce e mai vast de abia acum urmează. În buget sunt prevăzuţi 250.000 de lei pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic în vederea modernizării întregii clădiri. Cinci milioane de lei apar separat în buget, pentru lucrările propriu-zise. Ultima intervenţie la clădirea municipalităţii a fost în 2012, când exteriorul a fost renovat.

Primăria vrea probabil să le dea astfel un semnal proprietarilor de clădiri din centrul Clujului care ezită să intre în programul de refaţadizare.

"Încă nu avem studiul de fezabilitate, vom vedea ce ne spune acesta. Modernizarea clădirii nu costă 5 milioane, ci vreo 50. Trebuie schimbate instalaţiile, trebuie regândite compartimentele, oamenii stau în birouri ca heringii, sala mare nu mai corespunde nevoilor noastre; faţada trebuie refăcută, este o clădire monument istoric. Vom vedea dacă obţinem fonduri europene sau finanţăm de la bugetul local", a explicat viceprimarul Horvath Anna.

Procesul de modernizare va fi continuat şi cu introducerea instalaţiei de iluminat de tip LED. Proiectul, de care va beneficia şi celălalt sediu central al primăriei, cel de pe strada Eroilor, este finanţat de guvernul Elveţiei.

Palatul Primăriei din Cluj, inițial sediu al Comitatului Cluj, este un monument istoric și de arhitectură construit la sfârșitul secolului al XIX-lea pe strada Mănășturului, în prezent str. Moților nr. 1-3. Edificiul, operă a arhitectului Ignác Alpár, se găsește pe lista monumentelor istorice.

Comenteaza