Boc, în opoziţie faţă de administraţia Boc. Primarul e nemulţumit de lucrări pe care primăria ar fi trebuit să le urmărească pas cu pas

Boc, în opoziţie faţă de administraţia Boc. Primarul e nemulţumit de lucrări pe care primăria ar fi trebuit să le urmărească pas cu pas
Primarul Clujului, Emil Boc, a ieşit în presă cu declaraţii tot mai categorice referitoare la lucrările de prostă calitate din zona centrală.

Edilul s-a „radicalizat" într-o singură săptămână. A declarat mai întâi că este nemulţumit de "unele lucrări punctuale" din zona centrală, apoi a ajuns să spună că „sunt foarte proaste" şi că „trebuie refăcute pe bucăţele". Focusul este pe strada George Bariţiu, unde „s-au făcut lucrări în grabă, doar pentru a nu lăsa sfârşitul de an şi revelionul cu noroi".

Afirmaţiile primarului par ale cuiva din opoziţie, mai ales că primăria a avut personal desemnat să urmărească evoluţia lucrărilor. Proiectul ar fi trebuit recepţionat în decembrie, apoi s-a avansat luna februarie, pentru ca ieri Emil Boc să împingă termenul până în primăvară.

Poate trebuie subliniat şi că, între declaraţia prudentă a lui Boc şi cea mult mai radicală, a existat un sondaj pe ziuadecj.ro, în care 75% dintre respondenţi s-au arătat nemulţumiţi de lucrări.

 

Image and video hosting by TinyPic

ZIUA de CLUJ a discutat cu câţiva membri ai consiliului local, dar şi cu un specialist care îi atrăsese atenţia din toamnă primarului că lucrările nu merg în direcţia corectă.

Claudia Anastase, liderul grupului PSD din consiliu, a fost categorică, deşi într-o notă hazlie: nu îl primeşte pe Emil Boc în opoziţie. „Faptul în sine că primarul utilizează azi frazele opoziţiei de ieri nu cred că îi deschide poarta opoziţiei. Puterea are şi strălucire, şi blestem. Împreună cele două caracteristici poartă numele de responsabilitate, spun eu.

Domnul primar nu poate lua în braţe blestemul, acum, ca acuze pentru întârziere şi lipsa calităţii, va trebui să îşi asume responsabilitatea, admiţând că strălucirea puterii domniei sale e pe cale să apună. Dacă eu aş fi primar, cu certitudine - indiferent de executantul cu care ar fi trebuit să lucrez - aş fi găsit căile legale prin care să nu vorbim azi, în afara termenelor contractuale, despre întârzieri şi proastă calitate", a declarat Anastase.

Un alt lider de grup din CL, cel al UMDR, Csoma Botond, s-a arătat nedumerit de motivul pentru care primarul a observat abia acum calitatea îndoielnică a lucrărilor. „Sigur, eu nu sunt un specialist în domeniul tehnic, dar sunt de părere că primăria ar fi trebuit să urmărească executarea lucrărilor pe parcursul lor. Domnul primar o fi fost pe strada Bariţiu şi o fi văzut că lucrările sunt prost făcute. Logica îmi spune că Direcţia tehnică ar fi trebuit să urmărească execuţia pas cu pas. E o chestiune destul de gravă, pentru că s-au cheltuit bani. Ar fi de dorit ca aceste firme să facă lucrări de calitate, ca să nu ajungem în situaţia aceasta", a afirmat Csoma.

Colegul din PNL ar primarului, Ioan Bîldea, a dat vina pe constructori. „El (primarul Emil Boc, n. red.) are o licitaţie câştigată de o firmă pe criteriul preţului cel mai mic, lucrarea e foarte mare, eu m-am mai lovit de lucrări foarte mari şi ştiu că apar tot felul de inadvertenţe. Ce nu e firesc este să le plăteşti. Acum cred că au văzut şi inspectorii primăriei şi a văzut şi Emil Boc că nu poţi deconta lucrări prost făcute.

Au fost puşi în faţa faptului împlinit. Din fericire, nu e recepţia făcută, aşa că se poate cere corectarea lucrărilor. Dacă era cineva care să se uite pe fiecare detaliu al lucrărilor, probabil că nu se ajungea aici. Singura variantă de lucru cu aceşti constructori este să stai la fiecare pas în spatele lor, să vezi cum lucrează", a spus Ioan Bîldea, consilier local PNL.

Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, nu este consilier local. El a semnalat, însă, ca specialist şi ca reprezentant al societăţii civile, calitatea slabă a lucrărilor încă din toamnă, făcând trimitere tocmai către trotuarele cu dale puse alandala de care primarul Emil Boc se disociază acum.

„Am comentat şi susţin comentariul: calitatea efectivă a lucrărilor şi mai ales a celor de pietrărie, mai exact de pozare a pietrelor, te trimite cu gândul la cineva care nu a mai făcut aşa ceva vreodată sau, dacă a făcut-o, a fost fără să cunoască tainele meseriei. Orice lucrare trebuie să aibă, conform legii româneşti, un diriginte de şantier, care este specialist în construcţii şi reprezintă interesele clientului.

El transmite clientului că lucrările se realizează după grafic, după proiect, şi pot fi plătite; el face recepţii parţiale, pe parcurs, care permit ca lucrarea să avanseze. S-ar putea ca primăria să fi avut un diriginte care fie nu şi-a făcut treaba, fie nu a semnalat ce a trebuit să semnaleze, fie a semnalat, dar nu s-au luat măsuri. Acolo mi se pare că trebuie căutat un răspuns la întrebarea de ce există suprafeţe foarte mari de lucrări realizate şi doar acum, la final, vedem că suntem nemulţumiţi de ele.

Nu e problema primarului, ci a personalului din primărie. Lucrurile au fost semnalate de oameni simpli sau de specialişti încă din timpul şantierelor. Înţeleg din poziţia recentă a primarului că, văzând lucrările cu ochii săi, dar şi primind pe internet critici şi fotografii cu detalii ratate, nu putea spune altceva. Şi-a dat seama că sunt făcute prost şi a acceptat acest lucru, ceea ce mi se pare un gest reparator. Cea de dinainte mi s-a părut o poziţie incorectă sau injustă, cea de a califica reproşurile drept răutăţi şi de a spune că lucrurile merg foarte bine. Ele mergeau bine doar pe hârtie!", a afirmat Ţigănaş.

Acesta a subliniat că semnele de neprofesionism erau evidente pentru cine a vrut să le vadă: „Şantierele din centrul Clujului erau deplorabil organizate din punct de vedere al protecţiei cetăţenilor, a măsurilor de siguranţă, a elementelor de semnalizare; practic, se lucra printre picioarele cetăţenilor, se folosea spaţiul public într-o devălmăşie, erau semne de lipsă de profesionism de pe atunci".

Proiectele de care este nemulţumit primarul Emil Boc sunt cel care viza reabilitarea tramei stradale, de-a lungul liniei de tramvai, contract derulat de asocierea Diferit-Kiat, şi cel de modernizare a „Oraşului-comoară", care prevedea reabilitarea străzilor I. C. Brătianu, Memorandumului, Avram Iancu şi Moţilor, realizată de Viarom.

DECLARAŢII
„Sunt nemulţumit de calitatea unor lucrări din zona centrală, de pe strada Bariţiu, ca să vă dau un exemplu, dar şi de alte lucrări punctuale de pe străzile care s-au finalizat. Am dispus începerea recepţiei lucrărilor, mă refer la proiectul care a vizat Avram Iancu, Memorandumului, Moţilor, Brătianu, Horea, Bariţiu. Lucrările nu sunt recepţionate şi urmează acum să se facă procedura de recepţie. Am discutat în această dimineaţă
(luni, 15 februarie, n. red. ) aceste lucruri"
Emil Boc, lunea trecută, la REALITATEA FM Cluj

„Nicio lucrare din zona centrală nu este recepţionată. În această primăvară se vor recepţiona toate lucrările, începând cu strada Horea, continuând cu strada Bariţiu, care a fost, din punctul meu de vedere, foarte prost realizată. S-au făcut lucrări în grabă, doar pentru a nu lăsa sfârşitul de an şi revelionul cu noroi. Acolo va trebui pe bucăţele refăcut; în special pe Bariţiu, dar şi pe celelalte străzi.

Acolo unde inspectorii de specialitate vor constata că o dală nu e bine pusă, nu e distanţa legală păstrată, se va repara pe cheltuiala constructorului totul, în integralitate. Asta vreau să ştiţi, nicio lucrare nu e recepţionată. Totdeauna termenul de finalizare este una, iar recepţia este alta. Şi se face o echipă de specialitate în teren, pe fiecare componentă în parte"
Emil Boc, lunea aceasta, la REALITATEA FM Cluj

Comenteaza