Blocul dintre case al lui Gadola, contestat din nou. Executivul primăriei ţine partea proiectului imobiliar

Blocul dintre case al lui Gadola, contestat din nou. Executivul primăriei ţine partea proiectului imobiliar
O firmă ce-l are ca şi acţionar pe omul de afaceri Stefan Gadola a primit încă un „OK" din partea primăriei pentru a construi un bloc de 6 etaje între case, pe strada Între Lacuri.

Municipalitatea a propus plenului consiliului local respingerea plângerii prealabile depuse în acest caz de Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Clujului.

Este este cel de-al doilea demers pe care îl fac asociaţia şi oamenii din zonă pentru a opri construcţia, după ce în data de 15 aprilie vecinii au fost prezenţi în consiliul local şi au reuşit atunci să amâne proiectul de aprobare a PUZ-ului.

În 17 mai 2016, însă, PUZ-ul pentru această construcţie a fost aprobat, proiectul fiind votat la limită, cu 15 voturi, „pentru", de vechiul legislativ local. Vezi aici detalii.

Acum noul consiliu, în care se regăsesc mulţi dintre consilierii din vechiul mandat, se va întruni în şedinţă miercuri şi va avea ultimul cuvânt, dar de obicei, recomandările urbaniştilor primăriei sunt acceptate la vot de cei din deliberativ.

„Zonă tradiţională de case"

Asociaţia reclamă în plângerea depusă la primărie că zona Între Lacuri este o zonă tradiţională de case şi că prin aprobarea acestui PUZ se încalcă o hotărâre de consiliu local, nr. 748 din 2006, care interzice construirea locuinţelor colective în zone de locuinţe familiale. Oamenii susţin, în acelaşi document, că nu s-a efectuat studiul de trafic pentru a se putea prevede impactul pe care cele 90 de apartamente îl vor avea în zonă şi nici studiu de însorire şi că raportat la numărul de apartamente, imobilul în discuţie nu poate asigura numărul de părcări conform actelor normative în vigoare. Reprezentanţii asociaţiei mai afirmă că prin acest proiect se permite o aglomerare urbană care va crea probleme serioase circulaţiei din zonă, în condiţile în care strada Între Lacuri are o lăţime de doar 6 metri, trotuarele sunt mereu ocupate de maşini parcate, iar în dreptul nr. 12 (n.red.- unde se va construi blocul) există o staţie de autobuz.

În plângerea prealabilă se mai arată că, deşi în consiliul local municipal s-a propus deplasarea consilierilor la faţa locului, doar 6 din cei 27 de aleşi locali au fost prezenţi şi au fost însoţiţi doar de dezvoltatorul imobiliar, vecinii nefiind anunţati despre această deplasare, iar consilierii au votat proiectul „în vădită necunoştinţă de cauză".

Pentru urbaniştii primăriei, totul este legal

De cealaltă parte, primăria, prin conducerea Direcţiei de Urbanism, răspunde că „se vede în fotografia aeriană Google că pe terenul care face obiectul PUZ funcţionează o unitate economică, iar în vecinătate sunt construite şi locuinţe colective".

„Se reproşează de reclamanţi că documentaţia nu conţine un studiu de trafic. În prezent str. Între Lacuri are 2 benzi de circulaţie şi trotuare înguste. (..) Documentaţia propune cedare de teren din proprietatea privată pentru lărgirea drumului şi crearea unei alveole pentru staţia de transport în comun. PUZ este avizat de Serviciul Siguranţa Circulaţiei. Documentaţia conţine studiu de însorire despre care reclamanţii nu au cunoştinţă. Numărul de parcări este stabilit conform Regulamentului privind asigurarea locurilor de parcare", mai arată urbaniştii primăriei în Informarea la Plângerea Prealabilă în acest caz, trimisă către consiliul local.

Despre faptul că vecinii nu au fost anunţaţi de vizita reprezentanţilor primăriei, conducătorii Direcţiei de Urbanism a municipalităţii susţin că aceştia şi-au exprimat punctul de vedere în şedinţa de consiliu local din data de 15 aprilie.

Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Clujului ameninţă cu judecata

Elek Levente, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Clujului, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că se aştepta la o asemenea reacţie din partea executivului primăriei la plângerea prealabilă legată de proiectul blocului de pe str. Între Lacuri. „Vom ataca în instanţă PUZ-ul respectiv, dacă consiliul local nu va acepta plângerea. Noi vom fi prezenţi la şedinţa de consiliu, dar trebui să ţinem cont de cine investeşte acolo şi de ce influenţă au acei oameni în oraş. Domnului Gadola nu-i convine când cineva construieşte un imobil de nivel P + 2 lângă casa dânsului, pentru că asociaţia a fost sesizată în acest sens cu o astfel de speţă de unii vecini printre care şi domnul Gadola, dar nu are nici un fel de problemă când domnia sa construieşte un bloc de nivel P + 6 între casele altor clujeni", a afirmat Elek Levente.

ELM Imobilis, firma care realizează acest proiect, îi are în acţionariat pe trei dintre milionarii din Top 300 Capital ai Clujului, Ştefan Gadola, Peter Pal şi Ioan Socea.

 

 

 

 

Comenteaza