Secretomanie cu repetiţie. Contribuabilul clujean merită şi trebuie să ştie

Secretomanie cu repetiţie. Contribuabilul clujean merită şi trebuie să ştie
Primăria se află la al doilea an în care ţine la sertar informaţii solicitate de presă şi societatea civilă.

Datele legate de festivalul Untold devin o vulnerabilitate a Primăriei Cluj-Napoca. Solicitările care ţin de acest eveniment se lovesc de un zid de tăcere, indiferent din partea cui vin, de parcă termitele ar fi invadat clădirea cu orologiu de pe Moţilor şi ar fi devorat toate contractele.

O cerere din 16 august, formulată pe website-ul domnuleprimar.ro, în baza liberului acces la informaţie publică, a lui Adrian Dohotaru, reprezentant al grupului de iniţiativă civică Societate Organizată Sustenabil, nu a primit deocamdată răspuns.

Iată ce solicită Dohotaru: „Cer Primăriei, în baza Legii 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, afișarea publică a convențiilor încheiate între municipalitate și festivalul Untold pentru desfășurarea festivalului în anul 2016. Ca regulă generală, propun publicarea tuturor contractelor pe care le semnează primăria pe site, într-o formă accesibilă de găsit pentru cetățeni, fără a fi cerute în prealabil, într-un spirit de transparență și bună guvernare (...)".

Legea amintită în cerere, 544 din 2001, prevede că răspunsul trebuie dat în termen de 10 zile, dar se poate ajunge şi la 30, dacă volumul de informaţii este mare şi instuţia căreia îi este adresată petiţia are nevoie de timp suplimentar de documentare.

Aşadar, ar mai fi vreme. Numai că, în cazul unei solicitări asemănătoare formulată de ZIUA de CLUJ, cele 10 zile au trecut demult şi nimeni nu a cerut timp suplimentar de documentare.

Iată emailul trimis primăriei în 5 august: „Vă rog să îmi comunicaţi în ce condiţii financiare a fost închiriat Parcul Central organizatorilor festivalului Untold şi perioada exactă. Aş dori de asemenea şi o schiţă, dacă există, a perimetrului în care organizatorii au informat primăria că vor fi montate gardurile".

Totuşi, chiar şi această cerere se află în limitele maxime legale pentru a primi răspuns, de 30 de zile. Aşa că mergem la un email trimis municipalităţii de ZIUA de CLUJ în 2 octombrie 2015. Şi care nu a primit răspuns la majoritatea întrebărilor.

Iată conţinutul mesajului: „Vă rog să îmi comunicați, potrivit legii 544/2001, câte bilete și abonamente au raportat că au vândut organizatorii Untold Festival și care este suma pe care au achitat-o primăriei din valoarea acestor bilete+abonamente, defalcat. Vă rog de asemenea să îmi comunicați dacă au existat penalități de întârziere.

De asemenea, vă rog să îmi spuneți ce venituri a adus și ce cheltuieli a presupus organizarea festivalului, defalcat. Având în vedere că domnul Emil Boc a subliniat că nu este un eveniment privat, ci unul public, aș dori să știu cât a câștigat directorul festivalului, Bogdan Buta, în urmă acestui eveniment".

ZIUA de CLUJ solicită public primăriei să scoată la lumină informaţiile legate de Untold, atât cele de anul trecut, cât şi cele de din 2016. Contribuabilul clujean merită şi trebuie să ştie exact ce contracte şi convenţii s-au încheiat în numele său cu fostul festival public, actual privat.

Comenteaza