Adio, Cinema Favorit! Primăria Cluj nu are bani să cumpere imobilul

Adio, Cinema Favorit! Primăria Cluj nu are bani să cumpere imobilul
Primăria Cluj-Napoca nu mai cumpără fostul Cinema Favorit de pe strada Horea. Consilierii locali au votat în şedinţa de joi, 1 septembrie, renunţarea la dreptul de preemţiune pentru acest imobil.

"În urma negocierilor, cei de la primărie au descoperit că nu au bani suficienţi să cumpere spaţiul. Ei au crezut că suma cerută de noi, 380.000 de euro, conţine taxa pe valoarea adăugată. În realitate, noi putem vinde clădirea fără TVA, fiind vorba despre un monument istoric. Aveam o ofertă de cumpărare a spaţiului din partea unui investitor privat în urmă cu cinci luni.

Sper ca acel client să îşi păstreze oferta. Din câte am înţeles, şi investitorul doreşte să transforme spaţiul în cauză într-un centru de recreere şi să organizeze evenimente asemeni intenţiei municipalităţii", a declarat Marius Hârţ-Foia, administratorul firmei TI Trust, în proprietatea căreia se află imobilul de strada Horea nr. 4.

Clădirea în care a funcţionat Cinema Favorit are o vechime de 116 ani. Palatul Urania a fost printre primele construite în Cluj-Napoca. El a fost gândită astfel încât să găzduiască un cinematograf şi în partea de jos să aibă mai multe restaurante şi o cofetărie.

Cinematograful Favorit din incinta palatului este primul din Cluj şi dintre cele mai vechi din Transilvania; aici au rulat primele filme mute, în vremurile celui de-al doilea război mondial. Clădirea a fost naţionalizată de comunişti, iar cinematograful a primit numele 23 August, iar după 1989 a primit numele de Favorit.

ZIUA de CLUJ a primit, în august 2014, o scrisoare din Argentina de la Alicia Boer, strănepoata celui care a ridicat Palatul Urania, Andras Udvary. Alicia nu ceruse retrocedarea clădirii şi nu se ştie în mâinile cui au ajuns părţi ale imobilului cu care Clujul se mândrea în urmă cu 100 de ani.

Mărturisirile Aliciei Boer, AICI.

Comenteaza