Cât dă Clujul pentru gimnastică. Anul viitor, în Sala Polivalentă va avea loc Campionatul European

Cât dă Clujul pentru gimnastică. Anul viitor, în Sala Polivalentă va avea loc Campionatul European
Federaţia Română de Gimnastică va fi sprijinită cu bani de la bugetul municipiului pentru oprganizarea Campionatului European de anul viitor.

Clujul va fi gazda unor evenimente sportive importante anul viitor. În toamna lui 2017, în Sala Polivalentă va avea loc EuroBasket, cu jucători din NBA (ştim deja că vine Spania lui Pau Gasol - San Antonio Spurs şi a lui Ricky Rubio - Minnesota Timberwolves, respectiv Croaţia lui Bojan Bogdanovic - Brooklyn Nets, a lui Mario Hezonja - Orlando Magic şi Dario Saric - Philadelphia 76ers), dar primăvara va fi marcată de un alt eveniment mult aşteptat: Campionatul European de Gimnastică.

La acest eveniment sunt aşteptate să vină toate vedetele continentului, cu nume care s-ar putea să nu mai spună atât de mult ca în anii trecuţi -Aliya Mustafina şi Maria Paseka, ce au adus echipei Rusiei medalia de bronz la Olimpiadă, olandeza Sanne Wevers, medaliată cu aur la Rio în proba de bârnă, cândva o specialitate românească, sau britanicul Max Whitlock, dublu medaliat cu aur la Jocurile Olimpice.

Românii nu mai strălucesc cum o făceau altă dată, dar îşi pun speranţele în competiţia de la Cluj pentru revenirea în elită. De altfel, acest turneu va avea loc la 50 de ani distanţă de la primul Campionat European de Gimnastică, organizat tot în România (Sala Floreasca - 1967). Chiar Nadia Comăneci, fata de 10 perfect de la Montreal - 1977) a subliniat că va veni la competiţie şi că se va implica în organizarea ei.

Consilierii locali sunt chemaţi să voteze în ianuarie 2017 suma propusă de primărie drept contribuţia Clujului la organizarea acestui campionat. Este vorba de 300.000 de lei, adică peste 65.000 de euro. În şedinţa de lunea viitoare, primăria îi informează însă de intenţia sa şi le arată ce cheltuieli presupune organizarea întrecerii. „Prin susţinerea financiară, municipalitatea clujeană demonstrează atenţia deosebită pe care o acordă sprijinirii şi promovării activităţilor sportive pe plan interne şi internaţional. Considerăm că prezenţa în Cluj-Napoca a unei competiţii de asemenea anvergură reprezintă una dintre cele mai însemnate modalităţi de promovare a municipiului nostru pe plan intern şi internaţional", se arată în informarea care va fi pusă în mapa consilierilor.

Pentru Campionatul European va fi nevoie de cumpărarea unor garnituri complete de aparate, atât pentru competiţie, cât şi de antrenament. Aşa cum se ştie, în faţa Sălii Polivalente va fi instalat un balon presostatic, care va funcţiona ca sală de încălzire pentru sportivi. De asemenea, patru săli de sport din oraş vor funcţiona ca spaţii de antrenament pentru delegaţiile particicpante la competiţie. Potrivit unor estimări ale Federaţiei Române de Gimnastică, costurile totale de organizare vor fi de peste 7,5 milioane de lei (1, 67 milioane de euro).

Campionatul European va avea loc, în Sala Polivalentă, în perioada 19-23 aprilie 2017. Perioada în care la Cluj vor avea loc activităţi legate de această competiţie (sosirea delegaţiilor, antrenamente, conferinţe) este însă mai extinsă: 12-24 aprilie.

 

Comenteaza