Consiliul Județean pregăteşte licitaţia pentru furnizarea de mere în școli

Consiliul Județean pregăteşte licitaţia pentru furnizarea de mere în școli
Consiliul Județean (CJ) Cluj a inițiat demersurile necesare în vederea încheierii acordului cadru de achiziție publică pentru furnizarea, începând cu anul școlar 2017-2018, a merelor pentru elevii din clasa pregătitoare și din clasele I-VIII din învățământul de stat și privat autorizat sau acreditat din județul Cluj, precum și pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore din învățământul de stat și privat.

„Motivul pentru care am dispus demararea din timp a acestor proceduri îl reprezintă dorința ca, încă din prima zi de școală, copiii să poată beneficia de acest program. E extrem de important ca aceștia să își formeze încă de mici obiceiuri alimentare sănătoase" a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Merele furnizate celor 57.132 de copii vor avea o greutate minimă de 100 g și se vor încadra în categoria extra sau I, conform standardului de comercializare pentru mere. Pentru anul școlar 2017-2018, costurile totale estimate ale acestui program sunt de 1,7 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, costul pe unitate fiind evaluat la 34 de bani, fără TVA/măr.

Fructele vor fi distribuite pe o perioadă de 88 de zile lucrătoare ale anului școlar, începând din momentul semnării contractului dintre firma câștigătoare și Consiliul Județean Cluj.

Întrucât teritoriul județului a fost împărțit în trei zone, achiziția publică va fi făcută pe trei loturi: Cluj-Napoca - Huedin și comunele arondate - lotul 1 (35.202 copii); Turda - Câmpia Turzii și comunele arondate - lotul 2 (10.314 copii); Dej - Gherla și comunele arondate - lotul 3 (11.616 copii).

Programul de distribuire gratuită a fructelor (merelor) în unitățile de învățământ este unul european menit să încurajeze consumul de fructe în școli și să promoveze formarea de obiceiuri alimentare sănătoase și prevenirea diferitelor afecțiuni de sănătate precum diabet, boli cardiovasculare și obezitate infantilă, mediatizând avantajele cu caracter nutrițional și fiziologic privind aportul de vitamine și minerale prin consumul de fructe și legume în stare proaspătă.

Comenteaza