Stop joc! Imobiliarele rămân blocate în trafic, la Cluj
- Scris de Ionel Lespuc
- 26 Iul 2017, 17:40
- Administraţie
- Ascultă știrea
Din cauza traficului, Clujul a început să blocheze proiecte imobiliare. "Ținem pe loc proiecte de aproape 300 de milioane de euro", spunea primarul Emil Boc. Situația este disperată: în anumite zone din oraș, studiile de trafic arată că pur și simplu străzile nu mai suportă o încărcare suplimentară.
"Există zone unde studiile de trafic ne arată că străzile nu mai fac față. Una dintre acestea este cartierul Bună Ziua, unde nu mai aprobăm proiecte imobiliare mari. O alta este Borhanci, unde de asemenea este foarte plin. Am decis să le cerem tuturor dezvoltatorilor care au mai mult de 24 de locuri de parcare studii de trafic. Acolo unde se dovedește că încărcarea este prea mare, nu eliberăm autorizații de construire", a explicat viceprimarul Dan Tarcea.
Un exemplu amuzant este cel de pe strada Trifoiului. Acolo, o companie off-shore din Cipru dorea să construiască patru turnuri de 10 etaje, pentru care avea aprobat deja un plan urbanistic zonal, dar i s-au autorizat numai două. Proiectul poartă numele Grand Hill Residence.
Primăria a fost dată în judecată atât de vecini, pentru că a eliberat autorizații de construire pentru două dintre blocuri, cât și de investitor, care nu a primit decât jumătate dintre autorizațiile solicitate.
Studiul de trafic realizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca arată că, dacă s-ar fi realizat toate cele patru blocuri, s-ar fi acoperit 94-96% din capacitatea totală. Strada Bună Ziua ar urma să intre în toamnă în domeniul public al municipiului și să fie lărgită; momentan, ea este administrată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Și zona Borhanci ar urma să primească o mână de ajutor pe partea rutieră. Primăria are în intenție să lărgească strada Brâncuși, respectiv să realizeze un sens giratoriu. Pentru sensul giratoriu este nevoie însă ca municipalitatea să primească o bucată de teren de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj.
"Dorim să ajutăm primăria, dar momentan trebuie să recadastrăm terenul și să îl dezmembrăm. Din păcate, aceste operațiuni mai durează", a spus rectorul USAMV, Cornel Cătoi. Atât pe Bună Ziua, cât și pe Brâncuși municipalitatea intenționează să facă exproprieri de terenuri. Bună Ziua are acum două benzi, dar se va extinde la trei, plus o bandă de biciclete.
Pe Brâncuși, potrivit viceprimarului Dan Tarcea, se va lărgi doar o porțiune scurtă din capătul străzii, în imediata apropiere a noului sens giratoriu. În ochii primăriei, unica soluție viabilă pentru a se reduce traficul este realizarea centurii metropolitane. Aceasta e momentan blocată de guvern, deși a fost considerată eligibilă pentru finanțare nerambursabilă din fonduri europene.
DECLARAȚIE
"Portabilitatea actualelor artere e aproape de maximum. Pe Bună Ziua s-a închis, e aproape de maximum, e pe roşu. Dar ne apropiem de aceeaşi situaţie şi pe Borhanci, şi pe Soporului, şi pe Câmpului, şi în alte locuri. Dacă nu se realizează această centură, pur şi simplu studiile ne vor arăta că intrăm pe roşu. Suntem între 80 şi 100%"
Emil Boc, la Realitatea FM Cluj, 20 iunie 2017