Comisia de Mediu a Senatului, în inspecție la groapa de gunoi a Clujului FOTO/VIDEO

Comisia de Mediu a Senatului, în inspecție la groapa de gunoi a Clujului FOTO/VIDEO
O delegaţie parlamentară de la Bucureşti din Comisia de Mediu a Senatului se află la această oră la depozitul neconform de deşeuri de la Pata Rât. Vizita are loc în cadrul unei anchete parlamentare desfăşurate la nivel naţional pe problema gestionării deşeurilor.

UPDATE: La Pata Rât au ajuns Allen Coliban, președintele Comisiei de Mediu a Senatului, deputatul USR Adrian Dohotaru, directorul RADP, Ion Pantelimon, vicepreşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat, managerul de proiect de la Centrul de Deşeuri, Mariana Raţiu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Se ştie că împotriva României sunt pornite mai multe acţiuni de infrigement ale Comisiei Europene din cauza depozitelor neconforme de deşeuri, iar în această perioadă senatorii verifică mai multe obiective din teritoriu. Vizita de la Cluj are legătură şi cu poluarea masivă cu levigat de la vechea groapă de gunoi a oraşului, care a iscat tensiuni în ultima perioadă între Consiliul Judeţean Cluj şi Prefectura Cluj pe tema declanşării stării de alertă. 

Înainte de vizita de la Pata Rât, parlamentarii Comisiei de Mediu din Senat au avut o discuţie cu oficiali ai CJ Cluj despre situaţia gropii de gunoi de la Pata Rât. La aceste discuţii a participat şi deputatul de Cluj Emanuel Ungureanu care a şi postat pe Facebook un film  pe care îl ataşăm şi noi.

 

Un alt parlamentar de Cluj care a fost la CJ Cluj şi la Pata Rât este Adrian Dohotaru, de la USR.

"O fost o vizită de documentare şI de informare. Am discutat şi ce putem face la nivel legislativ, CJ Cluj a propus îmbunătăţirea legislaţiei privind exproprierile, pentru că în acest moment CJ Cluj nu poate instala staţia de osmoză inversă, care să epureze levigatul de la Pata Rât, pentru că nu este proprietar pe terenul din vecinătatea gropii de la Pata Rât, iar procedurile de expropriere ar dura mult prea mult iar situaţia de acolo impune măsuri urgente. Una dintre problemele pe care le-am avut la discuţia de la Consiliul Judeţean Cluj a fost că nu se ştie când va fi gata noul Centru de Management al Deşeurilor. Este nepermis să nu ştim acest lucru la atâţia ani de la demararea proiectului", a spus, la Radio Realitatea FM Cluj, deputatul USR Adrian Dohotaru.

Reprezentanţii CJ Cluj, care au fost prezenţi la întâlnirea cu senatorii de mediu, au dat un răspuns cu privire la termenul la care va fi gata noul Centru de Management al Deşeurilor şi au pledat din nou pentru declararea stării de alertă la Pata Rât pentru a se putea interveni de urgenţă pentru stoparea poluării de acolo.

"A fost un dialog şi cred că domnii parlamentari s-au informat despre situaţia de la Cluj, atât în ceea ce priveşte închiderea depozitului neconform de la Pata Rât şi poluarea de acolo, cât şi cu privire la construcţia Centrului de Management Integrat al Deşeurilor. Data certă nu poate fi decât cea din contractul pe care îl avem cu antreprenorul Kranz, adică decembrie 2018.

Dacă este aprobată starea de alertă la Pata Rât, atât noi cât şi orice altă instituţie a statului putem să intervenim de îndată pentru înlăturarea poluării de acolo. De exemplu, dacă aveam starea de alertă declarată, puteam semna contractul pentru staţia de epurare acum două săptămâni, aşa am putut semna de abia acum trei zile. Dacă avem stare de alertă declarată, putem instala imediat staţia de epurare pe orice proprietate, urmând a se încheia ulterior procedurile de vânzare sau expropriere", a declarat vicepreşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat. 

VEZI ŞI Începe depoluarea la Pata Rât. Costă 3 milioane de lei

Reamintim că reprezentanții Consiliului Județean Cluj au formulat de-a lungul timpului mai multe plângeri penale, care vizează întreg proiectul pe fonduri europene de Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (CMID).

De asemenea, potrivit declarațiilor sale anterioare, fostul președinte al CJ Cluj, Mihai Seplecan, a formulat și trimis încă din 2015 mai multe sesizări și plângeri cu privire la depozitările ilegale de deșeuri, efectuate atât pe depozitul sistat, cât și în afara lui. Documentele au fost trimise către structurile locale și centrale ale DNA, SRI și DIICOT, dar și către Președinția României.

Ce spun analizele de laborator despre poluarea de la Pata Rât

Ipoteză lansată de un ecologist: locuitorii din două sate clujene se îmbolnăvesc din cauza gropii de la Pata Rât. Statisticile îi dau dreptate

Comenteaza