Consiliul Judeţean Cluj a aprobat bugetul pentru 2018. Unde se duc cei mai mulţi bani
- Scris de Mircea Tatar
- 19 Feb 2018, 14:50
- Administraţie
- Ascultă știrea
Bugetul a fost votat la limită: 19 voturi pentru, 2 abţineri, 6 împotrivă, iar 9 aleşi judeţeni nu au votat în niciun fel. Înainte de vot, reprezentanţii PSD au cerut explicaţii despre alocarea unor sume şi au avut mai multe propuneri. Liderul consilierilor PSD, Remus Lăpuşan, a cerut alocarea a 5 milioane de lei pentru SC Drumuri și Poduri Județene Cluj (SCDPJ), societate a Consiliului Județean aflată în dificultate financiară.
Consilierul liberal Cristian Haiduc a replicat că alocarea oricăror bani pentru această societate ar trebui dublată de ajustarea tarifelor pe care le practică această societate, altfel banii s-ar duce în pierderi. În cele din urmă amendamentul a fost respins, iar executivul CJ Cluj a arătat că în 10 zile va veni cu o soluţie la problemele financiare ale SCDPJ.
Bugetul a fost votat în varianta propusă de conducerea executivă liberală. Bugetul local al judeţului pe 2018 a fost aprobat în sumă de 826 de milioane de lei, iar secţiunea de dezvoltare, de 323 de milioane. Cei mai mulţi bani la capitolul investiţii au fost alocaţi pentru trei proiecte importante ale judeţului: Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, parcurile industriale Tetarom şi modernizarea unor drumuri judeţene.
141 de milioane de lei au fost alocaţi pentru finanţarea "fazarea proiectului sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj". Aici conducerea CJ Cluj speră ca până la sfârşitul acestui an să fie gata prima celulă pentru depozitarea deşeurilor menajere.
3,2 milioane de lei au fost aprobaţi pentru asigurarea finanţării proiectului FEN „dezvoltare Parc Industrial Tetarom I", 600.000 de lei pentru cheltuieli de capital obiectiv "dezvoltare Parc Industrial Tetarom IV", 17 milioane de lei cheltuieli de capital Tetarom I pentru consolidarea terenului afectat de alunecări şi 23 de milioane cheltuieli de capital la Parcul Industrial Tetarom V de la Câmpia Turzii.
La capitolul transporturi s-a aprobat alocarea sumei de 171 milioane de lei dintre care 70 milioane pentru lucrările de întreţinere curentă drumuri judeţene, 6,4 milioane lei pentru cheltuieli de capital drumuri județene, 20,8 milioane pentru proiectul FEN Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională - Traseul Regional Transilvania Nord - Drumul Apusenilor, 33,8 milioane pentru proiectul FEN Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională - Traseul Regional Transilvania Nord - Drumul Bistriței (DJ 109), 39,7 milioane pentru proiectul FEN Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională- Traseul Regional Transilvania Nord - Drumul Bistriței (DJ 172 A, DJ 161 G, DJ 161).
Ultimele trei proiecte sunt cofinanțate din fonduri europene. Reprezentanţii CJ au afirmat că din creditul de 100 de milioane de lei pentru modernizarea drumurilor județene s-au cheltuit până acum 14 milioane.