Noua pistă, construită în patru ani şi plătită în 12

Noua pistă, construită în patru ani şi plătită în 12
Consiliul Judeţean Cluj decide mâine dacă proiectul poate fi realizat prin credit furnizor. În urma unei licitaţii şi în baza unui acord-cadru, lucrările se vor derula în şapte etape, timp de patru ani.

 Proiectul Consiliului Judeţean (CJ) privind realizarea noii piste a Aeroportului Internaţional Cluj va demara imediat ce consilierii îşi vor da acordul. Licitaţia privind execuţia pistei va fi organizată cu rapiditate, astfel încât lucrările să poată începe chiar din acest an. Societatea care va câştiga licitaţia va executa lucrările din resurse proprii. CJ impune un termen de graţie de doi ani, urmând ca apoi să achite datoria eşalonat, pe o perioadă de maximum 12 ani.

 

Vicepreşedintele CJ, Radu Bica, a precizat că au fost fixate şapte etape principale, care vizează lucrări la noua pistă de aterizare-decolare, care, în final, va măsura 3.500 de metri lungime :

 

l Etapa I - execuţia pistei pe lungimea de 2.100 m şi a unei bretele de legătură, cu toate lucrările conexe şi dotările necesare pentru exploatarea pistei pe această lungime.

 

 Etapa a II-a, bretea de legătură la mijlocul pistei.

 

 Etapa a III-a,  execuţia prelungirii pistei de la 2.100 m până la 3.500 m.

 

 Etapa a IV-a,  execuţia platformelor de îmbarcare pentru două locuri de parcare aeronave.

 

 Etapa a V-a, execuţia unei căi de rulare paralelă cu pista pe partea de est şi a unei bretele de legătură.

 

 Etapa a VI-a, continuarea execuţiei platformei de îmbarcare-debarcare pentru un loc de parcare aeronave.

 

 Etapa a VII-a,  execuţia prelungirii pistei şi a unei bretele de legătură, cu buzunar de întoarcere.

 

“Va exista o singură licitaţie publică deschisă, prin care vom desemna doar un câştigător. Cu acest câştigător al licitaţiei vom semna un acord- cadru pe o perioadă de 48 de luni. în baza acordului se vor atribui contractele subsecvente pentru fiecare etapă de lucrări în parte. Astfel, în ansamblu, contractul-cadru vizează realizarea pistei de decolare-aterizare de 3.500 m, sistemul de balizaj, platforme, cale de rulare, bretele de legătură şi alte lucrări de infrastructură aeroportuară”, a detaliat Radu Bica.

 

 El a mai adăugat că procedura de licitaţie va demara imediat ce plenul CJ îşi va da acordul. “Chiar dacă în prezent se lucrează încă la procedura de exproprieri, având în vedere că proiectul pistei presupune să deviem râul Someş, există totuşi o porţiune de teren liber de sarcini, care se află în proprietatea noastră. Astfel, vom putea demara licitaţia imediat, pentru că pe terenul nostru se poate lucra deja. Pe parcurs, după ce vom negocia exproprierile, iar asta sper că se va întâmpla până la sfârşitul anului, lucrările la noua pistă se vor putea extinde, conform planului de execuţie”, a afirmat Radu Bica.

 

Pentru ca investiţia să poată fi susţinută, CJ a ales varianta creditului furnizor, după modelul în care s-au realizat şi cele două terminale de pasageri. Acest lucru presupune ca societatea sau consorţiul care va câştiga licitaţia să suporte costurile lucrărilor din resurse proprii, din împrumuturi de la bănci sau din alte fonduri. CJ se va obliga să returneze datoria într-o perioadă de maximum 12 ani.

 

 “La acest termen se mai adaugă şi un termen de graţie de 2 ani, pe care îl vom impune în contractul licitat. Astfel, ne va fi mult mai uşor să ne împărţim bugetul”, a spus vicepreşedintele Bica. Pe de altă parte, administraţia judeţeană mai are o alternativă, dat fiind faptul că pentru proiectul pistei a fost depus şi un proiect de finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Transporturi.

 

“în cazul în care vom câştiga aceşti bani (circa 40 de milioane de euro – n.red.), vom putea diminua corespunzător creditul furnizor asigurat de câştigătorul licitaţiei”, a explicat Bica. în total, proiectul de execuţie al noii piste de aterizare-decolare, cu tot cu devierea Someşului, a fost evaluat la aproape 120 de milioane de euro.

Comenteaza