Coreenii vor să “invadeze” Europa cu recomandări de la Cluj

Coreenii vor să “invadeze” Europa cu recomandări de la Cluj
O delegaţie din oraşul Suwon, formată din societăţi mici atent selectate de autorităţile coreene, şi-a prezentat produsele, cu speranţa oficială că mărfurile vor fi importate în Uniunea Europeană prin Cluj.

însă coreenii sunt mai interesaţi ca autorităţile clujene să le faciliteze întâlniri similare în marile oraşe europene, care reprezintă pieţe mult mai importante şi mai dificil de penetrat de către firmele din Coreea. De fapt, asiaticii au şi obţinut ceea ce şi-au dorit: Primăria Cluj-Napoca le-a facilitat o întâlnire cu autorităţile locale din Köln (Germania).

 

Şeful Serviciului de relaţii externe al Primăriei Suwon (Coreea de Sud), Yeo Ryun, a adus la Cluj o delegaţie alcătuită din mai multe societăţi mici, dornice să intre pe piaţa europeană. Nanoref, Kinetic Energy, Corevision, GST sunt câteva dintre societăţile ai căror reprezentanţi au discutat astăzi cu firme clujene pentru stabilirea unor parteneriate de afaceri.

 

Azi, delegaţia coreeană ajunge la Köln, pentru întâlniri similare facilitate de la Cluj-Napoca, oraşul de pe Someş fiind înfrăţit cu burgul german. Fondatorul Centrului Cultural Coreean, Lae Weon Park, a confirmat că relaţiile de afaceri între firmele clujene şi companiile coreene vor intra sub incidenţa Acordului de liber schimb UE - Coreea de Sud. Acesta prevede eliminarea taxelor de import pe maşini coreene şi produse electronice, fapt care, evident, le va face mult mai competitive pe piaţa europeană. Facilităţile vor deveni aplicabile la cinci ani de la intrarea în vigoare a acordului, estimată pentru a doua jumătate a anului 2010.

 

Şeful Serviciului de relaţii externe al Primăriei Suwon, Yeo Ryun, a explicat că intenţia firmelor din Coreea este de a prospecta piaţa. “Mai avem nevoie de informaţii pentru a pune bazele unei colaborări. Noi am selectat firme mici, pe care le sprijinim să intre pe pieţele din Europa Centrală şi de Est. Firme mari coreene ca Samsung au propria politică şi resurse să intre pe această piaţă. Am avut nevoie de patru-cinci luni pentru a selecta firmele coreene”, a afirmat Yeo Ryun.

 

Reprezentanţii delegaţiei coreene au confirmat că exportul de produse stă la baza economiei coreene, Clujul fiind un punct de interes pentru a mijloci intrarea pe piaţa europeană. Din delegaţie au făcut parte firme precum Nanoref, Kinetic Energy, Corevision sau GST, care au adus şi mostre de produse, pe care le-au prezentat societăţilor clujene în cadrul evenimentului care a avut loc la primărie.

 

 

“România ar trebui să se orienteze către ţările din Asia”

 

Potrivit datelor publicate de Ministerul Afacerilor Externe, volumul importurilor României din Coreea de Sud a crescut continuu în ultimii ani. La sfârşitul lunii februarie, România înregistra, astfel, un deficit comercial în relaţia cu Coreea de Sud de 34,5 milioane euro.

 

Venirea coreenilor la Cluj se bazează, conform specialiştilor, şi pe acordul de liber schimb semnat la sfârşitul anului trecut între UE şi Coreea de Sud, care prevede eliminarea tuturor barierelor tarifare pentru mărfurile coreene.

 

 “Din câte ştiu eu, nu există nişte acorduri speciale semnate cu Coreea de Sud, care să faciliteze exporturile acestora. Dar nici nu ar fi nevoie de astfel de acorduri. Interesul coreenilor este, evident, acela de a intra pe piaţa comunitară cu cele mai mici costuri, iar Clujul este o oportunitate pentru ei. Chiar dacă nu este vorba despre exporturi româneşti, Clujul ar trebui să se ţină de aceste acorduri fiindcă ele sunt o oportunitate imensă, mai ales în această perioadă. Aduc locuri de muncă, aduc taxe, impozite la bugetul local, aduc investiţii. întotdeauna am susţinut că România ar trebui să se orienteze către ţările din Asia, deoarece acolo găsesc bani mult mai ieftini decât în Uniunea Europeană”, declară economistul Mircea Coşea, preşedintele Institutului Naţional de Administraţie (INA).

Comenteaza