Nemţii evaluează din tren infrastructura din România. Prima oprire, la Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:13
- Administraţie
- Ascultă știrea

Un grup de parlamentari din Berlin s-a interesat ieri, în cadrul unei întrevederi cu oficiali din administraţia clujeană şi mediul universitar, asupra planurilor de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca. Delegaţia mai vizitează Sibiul şi Bucureştiul, a venit în România cu trenul şi va circula cu acelaşi mijloc de transport pentru a evalua progresele efectuate de ţara noastră la capitolul infrastructură.
“Noi am primit o solicitare de la Consulatul German din Sibiu, care ne-a anunţat că delegaţia germană doreşte să viziteze şi Clujul, în cadrul unui tur pe care îl face în România, cu vizite la Sibiu şi la Bucureşti. Le-am pus la dispoziţie toate informaţiile care i-au interesat legate de metropolă, dezvoltarea infrastructurii din Cluj şi zona metropolitană”, a explicat viceprimarul Radu Moisin.
Reprezentanţii delegaţiei germane au menţionat că doresc să se informeze asupra stării infrastructurii din România. Potrivit împuterniciţilor municipalităţii clujene, germanii sunt interesaţi de axa Berlin – Budapesta – Cluj – Bucureşti – Constanţa - Istanbul pentru asigurarea unei rute coerente de transport a mărfurilor. “Ei au creat o serie de poli de colaborare pe direcţia Berlin – Dresda - Praga şi doresc să întărească şi axa Berlin – Budapesta – Constanţa - Istanbul”, au atras atenţia reprezentanţii Direcţiei de relaţii externe a Primăriei Cluj-Napoca.
“în afară de domnul Gaebler, care a venit cu avionul, noi am călătorit cu trenul pentru a ne face o idee despre progresele pe partea de infrastructură. Este bine că am venit cu mijloace de transport diferite pentru că domnul Gaebler a constatat că aeroportul din Cluj este foarte dezvoltat”, au explicat oficiali ai delegaţiei germane.
Grupul, format din cei 18 parlamentari, a fost primit la discuţii în Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca. Delegaţia germană a fost condusă de Christian Gaebler, deputat şi director coordonator al fracţiunii Partidului Social Democrat German (SPD) în Camera Deputaţilor la Berlin, însoţit de directorul Centrului Cultural German din Cluj, Fabian Muhlthaler. Din delegaţie au făcut parte reprezentanţi ai Uniunii întreprinderilor de transport germane, ai Comisiei pentru dezvoltare urbană, dar şi specialişti din transportul public, oficiul de statistică, servicii de administrare parcări şi căi publice. Social-democraţii germanii au solicitat informaţii legate de transportul local şi au vrut să ştie dacă planul urbanistic al oraşului acoperă şi zona metropolitană.
Edilul Sorin Apostu i-a asigurat pe oficialii germani, în cadrul discuţiilor de ieri, că municipalitatea îi va sprijini, aşteptând propuneri concrete de colaborare.
La întrunire au venit reprezentanţi ai universităţilor clujene, dar şi ai echipei care lucrează la actualizarea Planului Urbanistic General. Au fost luate în discuţie, pe lângă chestiuni legate de modelul german de colaborare între primării şi mediul universitar, şi propuneri concrete făcute clujenilor de partea germană, ca pe viitor să participe la proiecte comune pentru accesarea de finanţări europene.
“S-au interesat dacă Planul Urbanistic General acoperă şi zona metropolitană. I-am anunţat că nu suntem atât de avansaţi”, a menţionat viceprimarul Laszlo Attila. în legătură cu domeniul cultural, profesorul Radu Solovăstru, rectorul Universităţii de Arte şi Design, a subliniat că oraşul nu se poate lăuda cu foarte multe la acest capitol.
“Atunci când la picioarele lui Avram Iancu cântă Bach şi Mozart şi există o oroare de monumente istorice, când sportul este mai important, nu prea sunt multe de spus. Nici pe partea de colaborări nu avem foarte multe cu partea germană deoarece nu există deschidere pentru sistemul Bologna. Dacă ne veţi spune câte galerii de artă şi muzee sunt într-un oraş de mărimea Clujului din Germania, atunci nu mai am nimic de adăugat”, a menţionat rectorul.
în replică, Zdislawa Karnektza, de la Oficiul de Statistică Berlin/Brandenburg, a spus că este vorba despre peste 200 de astfel de instituţii. La finalul întrevederii, liderii clujeni i-au invitat pe oaspeţii germani la o fotografie de grup – “Mica Germanie de la Cluj”.