Şoselele din judeţ, reabilitate pe banii drumarilor

Şoselele din judeţ, reabilitate pe banii drumarilor
Gradul de îndatorare de peste 22% nu îi permite Consiliului Judeţean Cluj să acceseze un credit bancar.

 Cei peste 700 km de drumuri judeţene vor fi reabilitaţi prin credit furnizor. Administraţia judeţeană a elaborat lista cu cei 700 de kilometri de drum judeţean care necesită lucrări de reabilitare. Iniţial, se dorea ca pentru lucrările de reabilitare să fie accesat un nou credit bancar. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Radu Bica, a precizat însă că acest lucru este mai dificil, dat fiind faptul că instituţia a ajuns la un grad de îndatorare de peste 22%. Aşa că s-a optat ca lucrările să se deruleze printr-un credit furnizor, urmând ca fiecare lot (de câte 100 de kilometri) să fie licitat separat.

 

Pentru a determina suma necesară pentru reabilitarea drumurilor judeţene va fi nevoie de realizarea unor studii de fezabilitate. “Lista ce vizează numărul de kilometri ce necesită reabilitare a fost elaborată, urmează să fie aprobată şi în plenul CJ. Ne mai lipsesc costurile. E adevărat că nu toate lucrările sunt similare. Unele drumuri vor beneficia de asfaltare completă, altele doar de reparaţii şi întreţinere. Rămâne de văzut ce sume sunt implicate după ce vor fi elaborate studiile de fezabilitate”, a explicat Radu Bica.

 

El a precizat că principala îndatorire a Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) este să demareze imediat procedura de licitaţie pentru realizarea studiilor de fezabilitate. “După ce vom avea studiile de fezabilitate, putem iniţia procedura de atriburie a contractelor de execuţie. Mergem pe varianta creditului furnizor. Adică societăţile vor realiza lucrările pe banii lor, urmând ca noi să le returnăm banii într-o anumite perioadă de timp, în funcţie de ofertele pe care le vom primi de la societăţile interesate”, a afirmat Bica.

 

Iniţial, CJ dorea ca pentru reabilitarea drumurilor să fie accesat un credit bancar. De altfel, în urmă cu cinci ani, administraţia judeţeană s-a mai împrumutat la bancă, tot pentru repararea drumurilor din judeţ, suma ridicându-se la 55.000.000 de lei, ea nefiind încă achitată în totalitate. “Nu ne mai putem împrumuta la bănci, pentru că avem un grad de îndatorare care nu ne mai permite asta”, a explicat vicepreşedintele Radu Bica. în total, administraţia judeţeană se bazează în acest an pe un buget de circa 100.000.000 de euro. Procentul de îndatorare depăşeşte 22%. S-a ajuns în această situaţie în primul rând din pricina cofinanţării programelor de investiţie în infrastructură realizate de Compania de Apă Someş.

 

Creditul furnizor ar fi mai avantajos pentru că nu creşte gradul de îndatorare. “în acest fel s-au realizat şi cele două terminale de pasageri ale aeroportului. Cred că este mai bine aşa, pentru că pe parcursul anului ne mai putem descurca cu banii, mai ales dacă se înregistrează excedent financiar”, a spus Radu Bica. El a precizat că pentru toate lucrările se va impune un termen de execuţie de maxim doi ani. “Şi de această dată cerem un termen de garanţie pentru drumuri de minim şapte ani. Sper că vom putea demara lucrările încă din această toamnă şi mai sper că vom avea destule oferte. Vor fi 700 de kilometri de drum, iar fiecare lot de câte 100 de kilometri va fi licitat separat”, a anunţat Bica.

 

Câteva dintre sectoarele de drum vizate sunt DJ 107 M (Luna – Săvădisla – Băişoara – Iara – Buru), DJ 109 A (Cluj-Napoca – Chinteni – Panticeu – Recea Cristur), DJ 109 (Răscruci  – Vultureni – Aşchileul Mare – Sălaj), DJ 109 C (Gherla – Sântioana – Ţaga – Geaca – Cămăraşu), DJ 161 (DNIC – Borşa – Panticeu) şi DJ 108 C (Gârbău – Leghea – Mănăstireni – Râşca).

 

Comenteaza