Cod galben de caniculă. Corturile cu apă, interzise de Ministerul Sănătăţii

Cod galben de caniculă. Corturile cu apă, interzise de Ministerul Sănătăţii
Cod galben de caniculă în toată ţara, inclusiv în Cluj, de astăzi, de la ora 12.00, potrivit unei avertizări a Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Avertizarea “cod galben” rămâne în vigoare până duminică, la ora 18.00. Toate primăriile din Cluj au primit încă de joi, din partea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, o solicitare pentru aplicarea planului de măsuri pentru zilele caniculare şi pentru protejarea sănătăţii clujenilor în următoarea perioadă. De precizat că în acest an se va evita instalarea corturilor în stradă pentru acordarea de asistenţă medicală sau pentru distribuirea de apă potabilă rece, în urma unei solicitări a ministrului Sănătăţii, Attila Cseke.

 

“Cu amplasarea acestor corturi faci mai mult rău decât bine, pentru că, dacă afară sunt 30 de grade, înăuntru sunt 50, e saună, iar apa se cloceşte. Noi recomandăm de mult să nu se amplaseze corturi, dar autorităţile locale se încăpăţânează”, au explicat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru ZIUA de CLUJ.

 

Clujenii sunt sfătuiţi să evite expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00, să consume multe lichide, fructe şi legume şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau al celor puternic cofeinizate.

 

 Potrivit avertizării, sâmbătă şi duminică vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-36 de grade, iar în zone restrânse temperatura va ajunge chiar la 37-38 de grade, în special în zonele de câmpie.

 

Comenteaza