Ministerul Finanţelor a realizat un raport care să arate cât de prost stă România la absorbţia fondurilor europene

Ministerul Finanţelor a realizat un raport care să arate cât de prost stă România la absorbţia fondurilor europene
Ministerul Finanţelor a realizat un raport oficial de evaluare a instrumentelor structurale în România.
Lipsa unei dimensionari obiective a sarcinilor administrative, tendinţa de supra-reglementare, lentoarea procedurilor de achiziţii publice utilizate în cadrul instrumentelor structurale sunt doar câteva dintre concluziile formulate de către Ministerul Finanţelor Publice, ca urmare a unui proces de evaluare a gestionării şi absorbţiei instrumentelor structurale în România.

Raportul „O evaluare formativă a instrumentelor structurale în România” cuprinde o serie de concluzii şi recomandări cu privire la următoarele aspecte legate de procesul absorbţiei fondurilor europene:
  • Performanta reală
  • Factorii externi şi interni care influenţează performanţa
  • Sprijinul oferit de asistenţa tehnică managementului şi implementării instrumentelor structurale
  • Măsurile de informare şi publicitate
  • Portofoliile de proiecte şi procesul de selecţie a proiectelor
"La data de 30 iunie 2009, volumul plăţilor efectuate se ridica la 1,5% din alocarea totală. Luându-se în considerare perioada de timp de la începutul perioadei de programare, nivelul plăţilor este foarte scăzut. Având în vedere faptul că această rată a crescut până la data de 30 iunie 2010 la doar 3,7%, problema absorbţiei devine şi mai stringentă. De fapt, ritmul actual al efectuării plăţilor constituie un risc major pentru atingerea ţintei de absorbţie totală, putându-se anticipa că, în condiţiile menţinerii acestui ritm, volumul rambursărilor va atinge alocarea iniţială abia în anul 2020", se scrie în raport.

Găsiţi raportul complet aici.
Comenteaza