Pledoarie pentru Muzeul de Istorie a Transilvaniei

Pledoarie pentru Muzeul de Istorie a Transilvaniei
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a înaintat ieri o adresă Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, prin care solicită deblocarea situaţiei controversate de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) închis de aproape doi ani din pricina lucrărilor de modernizare a clădirii şi a unei licitaţii blocate între Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) şi Curtea de Conturi (CC).

"Situaţia în care se află această instituţie de cultură reprezentativă pentru această zonă a Transilvaniei este, pe de o parte, regretabilă, pe de alta, impardonabilă. Se privează atât publicul clujean, elevii, studenţii, cât şi cei care ne vizitează de accesul la o instituţie emblematică pentru comunitatea noastră", arată Tişe în scrisoarea sa către minister. El cere autorităţii centrale, în subordinea căreia funcţionează muzeul, să găsească o soluţie care să surclaseze scandalurile şi interesele circumstanţiale care au lăsat Clujul fără istorie. "Ştiu că problemele care fac ca această situaţie să se cronicizeze sunt relative confuze, motiv pentru care am solicitat ministerului tutelar să întreprindă în regim de urgenţă toate demersurile necesare clarificării şi rezolvării problemelor cu care se confruntă această instituţie. Până la urmă, muzeul şi patrimoniul acestuia sunt ale clujenilor şi ale celor interesaţi de istoria Transilvaniei, nu ale unor conjuncturi sau interese de moment", mai spune el.

MNIT este închis publicului după ce conducerea actuală a contestat atribuirea lucrărilor de reamenajare, în baza unui contract de drepturi de autor, unei societăţi bucureştene. Contractul valorează 11 milioane de euro. CC şi ANRMAP studiază dosarul Clujului, însă de un an nu au reuşit să descâlcească iţele atribuirii acestui contract. Între timp, colecţia şi tezaurul muzeului sunt depozitate în subsolul instituţiei.

 

 

Comenteaza