35 de clujeni, angajaţi prin call center-ul AJOFM
- Scris de Florentina Tatar
- 24 Noi 2011, 22:53
- Administraţie
- Ascultă știrea

Proiectul prin care şomerii primesc telefoane şi sunt trimişi la interviuri pentru locuri de muncă libere identificate de Agenţia Judeţeană pentru Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj şi Alba se află abia la început, după cum a justificat Daniel Don (foto), directorul AJOFM Cluj. "Acţiunea a început abia de trei luni şi jumătate şi se lucrează intens la îmbunătăţirea softului. Circuitul nu se închide încă bine, nu ajung la noi toate informaţiile finale, câţi sunt angajaţi sau nu şi în ce condiţii", a explicat Don.
Mai exact, agenţia a discutat pentru implicarea în proiect cu 1.193 de agenţi economici, din care 759 au fost de acord ca angajările să fie intermediate prin call center. În Alba au fost 176 de firme chestionate, din care 93 au răspuns afirmativ. Au fost identificate 5.062 de locuri de muncă în lunile august, septembrie, octombrie şi în prima jumătate a lui noiembrie, din care s-a primit "acceptul" pentru 2.468. În Alba erau 1.215 joburi libere, din care 722 au putut fi utilizate de operatorii call center-ului. În total, la Cluj s-au dat 1.377 de apeluri către agenţii economici şi nu mai puţin de 21.406 pentru şomeri. La acestea se adaugă şi 4.343 de mesaje trimise pe telefoanele din proiect. Totalul reuneşte, astfel, 495 de ore şi 55 de minute vorbite la telefon.
În urma acestui efort au fost repartizaţi la câte un loc de muncă potrivit profilului lor 542 de clujeni, însă numărul raportat al angajărilor imediate ajunge abia la 35. În Alba s-au raportat 42 de repartiţii şi o singură angajare imediată.
"Problema cea mare este cu oamenii. Am identificat joburi potrivite acestor şomeri, însă nu se ajunge la angajare din diverse cauze, nu se prezintă corespunzător. Sperăm ca introducerea amenzilor pentru acest gen de atitudine să reglementeze situaţia, la fel ca şi în cazul firmelor care nu îşi raportează angajările", a explicat Don. Pe de altă parte, agenţia clujeană nu poate coordona derularea proiectului în Alba, potrivit directorului AJOFM Cluj. "Per ansamblu, rezultatele arată că rata şomajului este în scădere, nu a crescut, dar trebuie să armonizăm cele două baze de date, nu este uşor să monitorizezi 20.000 de oameni. La finalul celor trei ani sistemul trebuie să fie operaţional", a apreciat Daniel Don.