Blocul de 25 de etaje naşte primul scandal între Boc şi Uioreanu

Blocul de 25 de etaje naşte primul scandal între Boc şi Uioreanu
Chiar dacă nu are atribuţii în sensul acesta, preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, spune că are de gând să verifice legalitatea autorizaţiei de construire, emisă de Primărie, pentru blocul de 25 de etaje.

Lucrările la blocul de 25 de etaje, de pe Calea Floreşti sunt gata să înceapă. Chiar dacă locuitorii din zonă au ieşit să protesteze, Primăria a anunţat că autorizaţia de construire a fost eliberată legal, astfel încât lucrarea nu poate fi oprită. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, este, însă, de părere că lucrurile nu pot fi tranşate cu atâta simplitate şi că vrea să verifice modul în care a fost emisă această autorizaţie.

Firma Imperial Development şi-a amenajat şantierul pentru a demara lucrările la primul bloc de 25 de etaje autorizat de Primărie în municipiul Cluj Napoca. În ciuda nenumăratelor controverse, acest proiect a fost în final aprobat de Consiliul Local, astfel că lucrările nu mai pot fi împiedicate. Locuitorii din zonă (cartier Mănăştur, zona nodului N), au ieşit să protesteze însă primăria i-a anunţat că la acest moment nu se mai poate face nimic. „Blocul a fost autorizat pe cale legală, prin urmare această autorizaţie de construire nu poate fi retrasă atât timp cât ea este respectată", a comentat primarul Emil Boc.

De cealaltă parte, liderul administraţiei judeţene, Horea Uioreanu, spune că are dreptul să verifice activităţile urbanistice ale Primăriei Cluj-Napoca şi că atâta timp cât a fost seiszat de cetăţenii nemulţumiţi de acest proiect, el nu poate să stea deoparte. „Am primit foarte multe petiţii cu privire la situaţia blocului de pe Calea Floreşti, nr. 138. Eu prin lege am dreptul să verific proiectele urbanistice derulate de primăriile clujene, în special cele care vizează investiţii de anvergură. Ca atare, voi încerca să aflu cum a fost posibil să fie emisă acea autorizaţie pentru un bloc de 25 de etaje", a spus Uioreanu. În opinia sa, cel mai probabil, consilierii locali nu au fost suficient de bine informaţi.

„Trebuie să vedem dacă plenul Consiliului Local a beneficiat de toate datele acestui proiect, înainte de a-l aproba. Este suspect că a trecut atât de uşor prin plenul Consiliului Local, aşa încât nu cred că strică să verificăm cum s-a ajuns la această situaţie", a spus Uioreanu. În replică, primarul Emil Boc a transmis că nu are nici cea mai mică problemă să pună la dispoziţie orice document legat de acest turn: „Întreaga documentaţie emisă de municipiu poate fi pusă la dispoziţia insituţiilor abilitate, pentru verificare. Primăria nu are nimic de ascuns, având în vedere faptul ca autorizaţia de construire pentru acest bloc s-a emis prin parcurgerea tutor etapelor impuse de Comsia de Urbanism. Atâta timp cât procedura a fost respectată, autorizaţia de construire rămâne valabilă".

Potrivit legii construcţiilor, singura instituţie care are dreptul să verifice dacă beneficiarul respectă o autorizaţie este Inspectoratul de Stat în Construcţii. Uioreanu, însă, este de părere că el are dreptul să verifice etapa iniţială, prin care s-a ajuns la aprobarea autorizaţiei, astfel că a format o comisie specială. Acestă comisie a fost constituită sub autoritatea arhitectului şef al judeţului Cluj, fiind alcătuită din funcţionari ai Consiliului Judeţean, experţi în cadrul Direcţiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului. În 9 august, Comisie se va deplasa la sediul Primăriei pentru a consulta documentaţia care a stat la baza emiterii autorizaţiei de construire pentru turnul de 25 de etaje, a transmis Uioreanu.

 

Comenteaza