Turnul Pompierilor, pe lista de aşteptare. Primăria investeşte în cultură doar bani europeni

Turnul Pompierilor, pe lista de aşteptare. Primăria investeşte în cultură doar bani europeni
Banii europeni din următorul ciclu de finanţare - 2013-2020 - sunt singura soluţie indicată de primăriei pentru a readuce la viaţă unul din turnurile Clujului păstrate din perioada medievală.

Turnul Pompierilor, sub lacăt de 11 ani. Urma să fie transformat într-un centru de cultură urbană, însă primăria nu se grăbeşte să investească în reabilitarea sa. Dacă la finele lui 2011 administraţia locală promitea să readucă edificiul la aspectul său medieval, cu bani de la bugetul local, în prezent şi-a schimbat optica: caută bani europeni pentru demararea lucrărilor de modernizare.

În decembrie anul trecut poziţia exprimată de primărie cu privire la reabilitarea Turnului Pompierilor era extrem de clară: instituţia cauta o "temă", o funcţiune sub care să reînvie obiectivul şi anvansa câteva posibilităţi: fie muzeu, fie centru de cultură urbană sau expoziţional, aşa cum este Turnul Croitorilor, ori un obiectiv multifunţional, adică un fel de muzeul care îşi schimbă "faţa" periodic, în funcţie de exponate sau de evenimentele promovate. Mai mult, pe atunci şef al serviciului de relaţii comunitare al Primăriei Cluj-Napoca (acum Director al Direcţiei de Cominicare, Relaţii Publice şi Turism), Ovidiu Câmpean susţinea că se lucrează la proiectul tehnic.

Acesta explica pentru ziuadecj.ro că scările, podeaua şi tencuiala de pe ziduri vor trebui înlocuite în totalitate, pentru a reda aspectul medieval al clădirii şi că la ultimul nivel al clădirii, care este acoperit cu o cupolă de sticlă, va fi amenajată o zonă de observaţie a centrului oraşului, iar la fiecare colţ al nivelului vor fi montate telescoape de observaţie pentru turişti. "Se lucrează la proiect, va fi o prioritate pentru anul 2012. Se lucrează la conceptul de reamenajare a turnului. Destinaţia va fi asemănătoare cu cea a Turnului Croitorilor. Vor putea fi amenajate expoziţii, evenimente, iar la ultimul etaj va fi amenajată o zonă de observaţie a centrului istoric al oraşului", afirma atunci Câmpean.

În prezent oficialii instituţiei spun că se caută soluţii de finanţare pentru realizarea investiţiei, deoarece primăria îşi doreşte să reabiliteze turnul doar din bani europeni. "Se verifică actualele programe de finanţare pentru a se vedea dacă mai există vreo posibilitate pentru a finanţa lucrările de reabilitare a Turnului Pompierilor din bani europeni. Dacă nu, pe următorul ciclu de finanaţare, 2013-2020 vom aplica cu siguranţă. Este posibil ca în acest an să facem un studiu de prefezabilitate pentru a stabili de ce fonduri este nevoie, dar cam atât. Dorim să facem aceaste lucrări din bani europeni, la fel cum am făcut cazinoul şi Turnul Croitorilor", a declarat purtătorul de cuvând al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.

Turnul Pompierilor a fost construit în anul 1574 şi a purtat iniţial denumirea "Poarta mică din uliţa Săpunului". Este unul dintre puţinele fragmente din a doua incintă de apărare a oraşului care poate fi observat astăzi. A fost folosit până la începutul secolului XX de pompieri, pentru a supraveghea oraşul, iar ulterior a găzduit Muzeul Pompierilor, între 1998 şi 2001, după care a fost închis. Clădirea a fost preluată în administraţie în 1997 de Federaţia Naţională a Pompierilor din România iar 2011 administraţia acesteia a fost retrasă de Primărie, nemulţumită de faptul că imobilul a fost închis. Clădirea ar urma să fie reabilitată şi să intre în circuitul turistic pentru titulatura de Capitală Culturală Europeană a Clujului.

 

 

Comenteaza