117 mijloace de transport noi, la Cluj, în patru ani. "Schimbăm toată flota"

117 mijloace de transport noi, la Cluj, în patru ani.
Într-o emisiune de promovare electorală, candidatul PNL la primărie, Emil Boc, a promis că va schimba complet parcul de vehicule al Companiei de Transport Public. Unde scârţâie aritmetica edilului.

Emil Boc a declarat, luni, la REALITATEA FM, că intenţionează să schimbe în totalitate parcul de vehicule al Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca. „Nu putem să le cerem clujenilor să folosească mijloacele de transport, dacă nu schimbăm toată flota", a spus Boc.

Primarul în funcţie a explicat că, până în 2020, municipalitatea şi CTP au în plan cumpărarea a 50 de autobuze pe motorină şi 30 electrice, 20 de troleibuze şi 17 tramvaie, toate noi. O parte dintre acestea urmează să ajungă la Cluj încă din 2016.

„Avem un plan pe patru ani, care prevede cumpărarea a 50 de autobuze noi, 20 de troleibuze, 17 tramvaie şi 30 de autobuze electrice. Licitaţiile pentru o parte dintre acestea sunt deja în pregătire", a spus Boc.

S-o luăm pe rând, pentru că fotografia mare este formată din mai multe poze mici. Cele 20 de troleibuze noi urmează să fie livrate de Astra Arad pe baza unui acord-cadru semnat anul trecut. Primele sunt aşteptate chiar de luna viitoare. Consiliul Local a aprobat în bugetul pe 2016 fonduri pentru primele 10, iar anul viitor va oferi banii pentru celelalte.

De asemenea, la 1 iulie se depun ofertele pentru cumpărarea de autobuze electrice, minimum 10, proiect în care primăria beneficiază de fonduri elveţiene prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Apoi, 50 de autobuze şi 7 tramvaie ar urma să fie cumpărate de CTP cu bani împrumutaţi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Compania intenţionează să contracteze un credit de 20 de milioane de euro pe 13 ani pentru dotarea parcului. În luna aprilie, Consiliul Local a votat favorabil proiectul prin care municipalitatea devine garantul acestui împrumut, iar specialiştii băncii vor veni să facă o evaluare a CTP înainte să aprobe viramentul.

Mai rămân în suspans 20 de autobuze electrice şi 10 tramvaie, despre care primarul nu a oferit explicaţii. „Pentru acestea dorim să obţinem finanţare de la Uniunea Europeană, pentru că necesitatea cumpărării lor apare în studiul de mobilitate", a explicat Liviu Neag, directorul CTP.

Acum să adunăm: 50 de autobuze (cumpărate în 2014) şi patru tramvaie noi (sosite începând din 2012), toate mov, se află deja în exploatare; lor li se adaugă 117: 50 de autobuze pe motorină şi 30 electrice, 20 de troleibuze şi 17 tramvai, aşa cum a afirmat Emil Boc la REALITATEA FM. Total: 171 de mijloace de transport de generaţie nouă.

Numai că, zilnic, în Cluj-Napoca şi zona metropolitană circulă în jur de 270 de mijloace de transport în comun. La orele de vârf, potrivit conducerii CTP, sunt pe traseu 170-180 de autobuze, 67-70 de troleibuze şi 20-22 de garnituri de tramvai. Aceasta înseamnă că flotei complet nouă, anunţată de primar, îi lipsesc cam 100 de mijloace de transport.

„Noi mai avem circa 60 de troleibuze de 2-3 ani vechime, cumpărate de la Arad, aşa că parcul va fi aproape în întregime de generaţie nouă. Să ştiţi că o analiză a calităţii serviciilor publice de transport ne dă deja pe locul 1 în România, fără dotările viitoare de care vorbim", a subliniat Neag, venind în ajutorul lui Boc.

Probabil că, pe viitor, cei care vor circula cu vehicule noi sunt locuitorii zonei metropolitane. În Floreşti, autobuzele mov nu au voie să circule printr-o decizie internă, aşa că CTP a cumpărat special 10 autobuze articulate second-hand din Franţa.

La REALITATEA FM, primarul în funcţie a mai subliniat că mijloacele de transport în comun vor avea benzi dedicate (deja se lucrează pentru implementarea unei asemenea benzi în Piaţa Cipariu, pe sensul spre Piaţa Avram Iancu), iar semafoarele vor fi sincronizate în aşa fel încât maşinile CTP să aibă prioritate.

DECLARAŢIE
„Pentru fluidizarea traficului, în centru vom pune în aplicare o politică specială de parcare, ca în toate marile oraşe, şi punem accent pe transportul în comun. Pe benzile speciale pentru autobuze şi troleibuze vor avea voie să circule şi maşinile electrice, ca să dăm un semnal pentru toată ţara, taximetrele, că şi ele fac transport de persoane, şi bicicletele".
Emil Boc, candidatul PNL la Primăria Cluj-Napoca

Comenteaza